Σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης και επανεκκίνησης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στην Τουρκία, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με απώτερο στόχο να περιοριστεί δραστικά ο κίνδυνος επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γίνεται έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Έλληνα υπουργού και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γείτονα χώρα, να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2016, ένα σχεδόν μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, οπότε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση του κ. Κοτζιά, από τον οποίο και φιλοξενήθηκε στην Κρήτη.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αιτηθεί διμερή συνάντηση αρκετές φορές από εκείνη την περίοδο, ωστόσο οι απαντήσεις από πλευράς Άγκυρας φαίνεται να ήταν αρνητικές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη δεδομένη στιγμή η ανταπόκριση της Άγκυρας στο ελληνικό αίτημα χαρακτηρίζεται θετική, κυρίως λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προβληματική κατάσταση που προκαλείται από την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, οξύνοντας τις εντάσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν σχεδόν σε κάθε επίπεδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται ακόμη ότι δεν έχει συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) από το 2016 (σσ. μέχρι τώρα έχει συνεδριάσει το 2010 και το 2014 στην Αθήνα, το 2013 στην Κωνσταντινούπολη και το 2016 στη Σμύρνη).

Παράλληλα, έχουν σταματήσει οι διερευνητικές επαφές εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο, ενώ έχουν «παγώσει» και οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο. Συνεπώς, εκτιμούν οι πηγές, καθίσταται εμφανές ότι, εάν δεν γίνει «επανεκκίνηση», ο κίνδυνος ακόμα και ενός «ατυχήματος» πολλαπλασιάζεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης