Την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ, που είναι μία από τις σημαντικότερες, παγκοσμίως, με ισχυρούς πόρους και πλούσιο έργο, επισκέφθηκε, το Σάββατο 12 Μαΐου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα γραφεία της κοινότητας και κάποια από τα πολλά κτίρια ιδιοκτησίας της (αίθουσα εκδηλώσεων, γήπεδο μπάσκετ, αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου), καθώς και το ένα από τα πέντε σχολεία της κοινότητας, όπου τη συγκεκριμένη ημέρα λειτουργούσε νηπιαγωγείο και όλες οι τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στα παιδιά των ομογενών. Παράλληλα, συνομίλησε για πολύ ώρα με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη ζωή τους στο Μόντρεαλ, την επαφή τους με την Ελλάδα, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Φωτίου διαπίστωσε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δουλειάς που πραγματοποιεί η ελληνική κοινότητα για τη διατήρηση της ελληνικότητας των νέων γενιών μεταναστών, τη χρήση της γλώσσας από τα νέα παιδιά, την άρρηκτη σύνδεσή τους με την Ελλάδα και τη γνώση της ιστορίας, αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.

Στους υπεύθυνους της ελληνικής κοινότητας εξέθεσε όλες τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, αναφερόμενη εκτενώς:

Στη νέα δομή του κοινωνικού κράτους με τους πυλώνες του, τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής με τα Κέντρα Κοινότητας και τον Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που αντικατέστησε την κάρτα αλληλεγγύης του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στα σχολικά γεύματα.

Στις δράσεις για περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς και επέκταση του προγράμματος των vouchers.

Στο νέο νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία.

Στον υπό εξέλιξη σχεδιασμό νέων προγραμμάτων για τα παιδιά και την τρίτη ηλικία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ομογενείς εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για την αναλυτική παρουσίαση του έργου αλληλεγγύης που επιτελεί το υπουργείο και η συνάντηση έκλεισε με πρόσκληση προς τους υπευθύνους της κοινότητας να επισκεφθούν το υπουργείο με την πρώτη έλευσή τους στην Αθήνα, για εκτενέστερη ενημέρωση και συνεργασία.

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της κοινότητας, στην οποία ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα των μνημονίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης