Επιστολή – καταγγελία του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας για τον αποκλεισμό της ΛΑ.Ε. από την ΕΡΤ, υπέβαλε προς το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΛΑ.Ε. και μέλος της Π.Γ. του κόμματος, Δέσποινα Σπανού.

Η καταγγελία της ΛΑ.Ε. προς το ΕΣΡ ήρθε σε συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιήσει κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στις 10 Φεβρουαρίου (αποτελούμενο από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Δημήτρη Στρατούλη, Δέσποινα Σπανού, Αντώνη Νταβανέλο, Γιάννη Τόλιο και την Όλγα Μοσχοχωρίτου από το νομικό τμήμα της ΛΑΕ).
Μέσω της επιστολής – καταγγελίας, η ΛΑ.Ε. ζητά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Να σταματήσει η πρακτική αποκλεισμού της ΛΑΕ από την ΕΡΤ και

Β) Να ελεγχθεί με αυστηρότητα, με βάση το Σύνταγμα και τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ η σημερινή Διοίκηση της, ως άμεσα υπεύθυνη για τον αποκλεισμό της ΛΑ.Ε. και τη μη διασφάλιση του σκοπού και των αρχών λειτουργίας της ΕΡΤ, βάσει των οποίων οφείλει να αποτελεί φορέα «δημοκρατίας και πολιτισμού και να συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΛΑ.Ε.) ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.Σ.Ρ.)
ΖΗΤΑΜΕ

Να σταματήσει η πρακτική αποκλεισμού της ΛΑΕ από την ΕΡΤ
Να ελεγχθεί με αυστηρότητα με βάση το Σύνταγμα και τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ η σημερινή Διοίκηση της, ως άμεσα υπεύθυνη για τον αποκλεισμό κομμάτων και τη μη διασφάλιση του σκοπού και των αρχών λειτουργίας της ΕΡΤ, βάσει των οποίων οφείλει να αποτελεί φορέα «δημοκρατίας και πολιτισμού και να συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι μέλη του ΕΣΡ,

Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένας πολιτικός φορέας που στις τελευταίες εθνικές εκλογές τιμήθηκε από το 2,86% των πολιτών και για ελάχιστες ψήφους δεν μπήκε στην ελληνική Βουλή. Παράλληλα, εκπροσωπείται θεσμικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή. Ως εκ τούτου με βάση την κοινή πολιτική λογική αλλά και τις θεσμικές ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν ειδική μεταχείριση σε μη κοινοβουλευτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην ευρωβουλή, η ΛΑ.Ε δικαιούται από την ΕΡΤ μιας πολύ διαφορετικής μεταχείρισης από την πλήρη αποσιώπηση της.

Καθημερινά, από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, η ΛΑΕ αναπτύσσει πολύπλευρη και έντονη δραστηριότητα για όλα τα μεγάλα ζητήματα σε όλη την Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή συμπολιτών μας, μέσα από την εκφορά ενός διαφορετικού, εναλλακτικού λόγου και άσκησης αντιπολίτευσης και κριτικής προς την κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ και προβολής μιας προοδευτικής αντιμνημονιακής πολιτικής και οικονομικής πρότασης.

Δυστυχώς, όμως, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει επιδείξει μέχρι τώρα μια πρακτική σχεδόν πλήρους αγνόησης των πολιτικών πρωτοβουλιών, των δράσεων και των παρεμβάσεών μας. Συγκεκριμένα:

• Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παν. Λαφαζάνης είναι σχεδόν πλήρως αποκλεισμένος από την ειδησεογραφία και από τη συμμετοχή του σε ζωντανό διάλογο (συνεντεύξεις). Συγκεκριμένα, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι σήμερα, ο κ. Λαφαζάνης έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπή της ΕΡΤ μόνο μια φορά.

• Παρόμοια κατάσταση ισχύει για τις παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή μας Νίκο Χουντή, ο οποίος μόνο μια φορά έχει προσκληθεί σε εκπομπή της ΕΡΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν σε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, πριν λίγους μήνες, οι διοικούντες της.

• Επίσης, είναι παντελώς αποκλεισμένα από πολιτικές εκπομπές της ΕΡΤ, κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΛΑ.Ε., παρά τη συνεχή δημόσια παρουσία τους στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που συντελούνται στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τι δράσεις της ηγεσίας και των στελεχών της ΛΑ.Ε. καθημερινά εκδίδονται δελτία Τύπου τα οποία προωθούνται και στην ΕΡΤ, όπως και στο σύνολο των ΜΜΕ.

• Συνολικά, υπάρχει πλήρης –και μεθοδευμένος, κατά τα φαινόμενα- αποκλεισμός από όλες τις πολιτικές εκπομπές της ΕΡΤ των στελεχών της ΛΑ.Ε.

• Δεν διασφαλίζεται ούτε η ελάχιστη κάλυψη των ανακοινώσεων της ΛΑ.Ε από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων, παρότι η ΕΡΤ και το σύνολο των ηλεκτρονικών, διαδικτυακών και έντυπων ΜΜΕ τροφοδοτούνται έγκαιρα με επίσημες ανακοινώσεις και δελτία Τύπου για όλα, σχεδόν, τα θέματα επί των οποίων η ΛΑ.Ε. παίρνει θέση ή προωθεί δράσεις και πρωτοβουλίες.

Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι πρώτα απ’ όλα αντισυνταγματική, αντίκειται στη δημοκρατία, είναι ανισότιμη και μεροληπτική και σας ζητάμε να την αλλάξετε με άμεση παρέμβαση σας, ως οφείλετε εκ του θεσμικού σας ρόλου, με δεδομένο ότι:

1) Με βάση το Σύνταγμα, άρθρο 5Α («καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση») και επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 Α, «ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων για τη μη αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών από τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

2) Σύμφωνα με το σκοπό και τις αρχές λειτουργίας της, η ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στον ιδρυτικό της νόμο, οφείλει «να αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης».

3) Επίσης, η ΕΡΤ πρέπει με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας, να «μεριμνά για την προβολή των συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων και των Επιτροπών της, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των παραγωγικών τάξεων».

Για την ακρίβεια, με βάση τα δεδομένα αυτά και με ξεκάθαρες τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ, παραβιάζεται οφθαλμοφανώς η ως άνω αρχή της πολυφωνίας, όταν δεν παρουσιάζονται γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας, σχετιζόμενα με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και άξια μεταδόσεως με βάση τα κριτήρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η παράλειψη αυτή συνιστά ξεκάθαρη παράβαση των συναφών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, στην προκειμένη της ΕΡΤ, εφ’ όσον συνεχίζεται για σημαντικό χρονικό διάστημα, η ακριβής διάρκεια του οποίου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την επικαιρότητα της αντίστοιχης περιόδου και την πυκνότητα των γεγονότων και των εξελίξεων (αποφάσεις ΣτΕ 240/2012. επταμελούς,5015/2012, 2852, 2982, 3916,3999/2013 κ.ά.).

Επισημαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ενημερώνεται ουσιαστικά, και δη από την ΕΡΤ με βάση τον σκοπό και τις αρχές λειτουργίας της, για όλες τις πολιτικές απόψεις όσο ενοχλητικές και αν είναι για τον σημερινό μνημονιακό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα φιλομνημονιακά κόμματα. Η ΛΑΕ έχει το δικαίωμα μιας, στοιχειωδώς, δίκαιης και αναλογικά ισότιμης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης που διαχειρίζονται το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων και πολύ περισσότερο από την ΕΡΤ, με βάση τον κανονισμό και τις αρχές λειτουργίας της.

Εκτιμούμε στη βάση αυτών των δεδομένων ότι ο αποκλεισμός της ΛΑ.Ε. από την ΕΡΤ γίνεται μεθοδευμένα με απόλυτη ευθύνη της σημερινής Διοίκησης της. Για το λόγο αυτό, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ για την αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ στη βάση του σκοπού και των αρχών λειτουργίας της και για τον έλεγχο της Διοίκησης της ΕΡΤ, ως αποκλειστικά υπεύθυνης για το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια της ΕΡΤ δεν προστατεύουν την πολυφωνία και αποκλείουν από την ενημέρωση πολιτικούς φορείς, όπως στην προκειμένη την Λαϊκή Ενότητα.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας
Μετά τιμής
Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της ΛΑ.Ε.
Για το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης