Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αλλά και οι κοινωνικές συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των μέτρων λιτότητας συζήτησε μεταξύ άλλων η ελληνική Αντιπροσωπεία, με αφορμή την παρουσία της στη τρέχουσα Κοινοβουλευτική Συνέλευση στο Συμβούλιο της Ευρώπης , με την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Όπως ανέφερε η κα Μιγιάτοβιτς, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της και σκοπεύει να την επισκεφτεί τον προσεχή Ιούνιο, με σκοπό να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές εκτενέστερα για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς, όπως δήλωσε, «οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ελλάδα και υπάρχει ανάγκη να αναζητηθεί η επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης από όλους στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Αννέτα Καββαδία, επισήμανε ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. «Το προσφυγικό ζήτημα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής για τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τα εκτοπισμένα άτομα, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε τη σημασία που έχει η επίδειξη αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε τη συχνή έλλειψη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, όχι μόνο στις περιπτώσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, αλλά και σε άλλα ζητήματα, με χαρακτηριστικό αυτό της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Ως προς τη λιτότητα και τις κατά συνέπεια κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα, ο κος Ψυχογιός τόνισε πως βρίσκονται στη ρίζα πολλών άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Η κα Καββαδία, υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα μετά από μια οκτάχρονη κρίση, οι άνθρωποι έχουν κάνει πολλές θυσίες και επισήμανε πως ενώ υπάρχει πίστη στην Ευρώπη, η ίδια, αυτή τη στιγμή δεν δείχνει τον καλύτερο εαυτό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

« Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, χρειάζεται να επαναεφεύρουμε τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική της για το μέλλον», είπε.

Η επίτροπος, κα Μιγιάτοβιτς, συμφώνησε και υπογράμμισε ότι προτίθεται να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της λιτότητας στην Ελλάδα, της κοινωνικής του διάστασης και των συνεπειών του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης