Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον απόηχο της έντονης διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη μεταβίβαση μνημείων και αρχαίων στο Υπερταμείο.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ακόμη και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μνημεία και αρχαία δεν θα περάσουν «νύχτα» στον έλεγχο του Υπερταμείου, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να καταθέσουν τη λίστα των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μνημεία, αρχαία και ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων που θα κάνει το ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα που δεν θα μεταβιβαστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερώτηση

ΠΡΟΣ: Τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Ποια είναι τα μνημεία της χώρας που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της έντονης διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, των αντιδράσεων του Τύπου για τη σύγχυση που προκλήθηκε από την απόφαση του κ. Τσακαλώτου (Αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018) να μεταφερθούν άλλα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου στο ΕΤ.ΑΔ., αλλά και των αποσπασματικών δηλώσεων Υπουργών ότι διασφαλίζονται τα μνημεία, οι οποίες ωστόσο αναιρούνται από την ερμηνεία του ίδιου του ν. 4389/2016 (βλέπε άρθρο 196, παρ.5), καλούνται τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις στον ελληνικό λαό.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤ.ΑΔ.», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την έκβαση των ελέγχων καθώς «η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους». Κοντολογίς, ακόμη και το ίδιο το Υπουργείο δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μνημεία και αρχαία δεν θα περάσουν “νύχτα” στον έλεγχο του Υπερταμείου!

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων που θα κάνει το ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα που δεν θα μεταβιβαστούν στο ΕΤ.ΑΔ.

2. Πώς θα διασφαλιστεί η εγκυρότητα του παραπάνω ελέγχου, καθώς το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα των φορέων δεν είναι αρραγές, όπως αναφέρει και η δήλωση του ΥΠΟΙΚ.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαι την κατάθεση στο Σώμα:

1. Της λίστας των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μνημεία, αρχαία και ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

2. Της λίστας όλων των μνημείων, αρχαίων και νεότερων ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας που διαχειρίζονταν η ΕΤ.ΑΔ. Α.Ε. πριν την εφαρμογή του ν. 4389/2016.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής, Σπυρίδων –Άδωνις Γεωργιάδης 
Βουλευτής Β΄ Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης