Τη σκυτάλη από τον Μάρτιν Σουλτς παίρνει σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει.

Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της στάσης που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνάντηση με τον νέο τσάρο της Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Με δηλώσεις του την Πέμπτη από το Άμστερνταμ προειδοποίησε την Αθήνα ότι «αν η κυβέρνηση κάνει πράξει τις προεκλογικές εξαγγελίες της, θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας θα παραμείνει στην Ελλάδα μόλις για έξι ώρες. Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μαζί του θα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Euroworking group Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει «χαλάρωση» των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα του χρέους. Ειδικότερα, θα προταθεί το επιχείρημα πως αν τα πρωτογενή πλεονάσματα προορίζονται αποκλειστικά για την εξόφληση των δανειακών συμβάσεων, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την πολυπόθητη Ανάπτυξη που θα απορροφήσει και τους κραδασμούς στον κοινωνικό ιστό. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομιών του προϋπολογισμού του 2014 δεν είναι θετικά. «Μαύρη» τρύπα στα φορολογικά έσοδα που φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και απόκλιση 2,6 δισ. ευρώ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή την Άνοιξη του 2014.

Η… περιπέτεια της διαπραγμάτευσης άρχισε και αναμένεται να κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης