Με τον πλέον κυνικό τρόπο η τρόικα διεμήνυσε, ενώπιον των ευρωβουλευτών και των επιτρόπων Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι ο δρόμος της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος.

Μετατρέποντας την «ανάκριση» σε ένα σόου απόδοσης ευθυνών μόνο στους ελληνικούς χειρισμούς, οι κ.κ. Τόμσεν, Ρεν και Άσμουνσεν, τόνισαν ότι το φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι της τρόικα ανέφεραν ότι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να απαιτηθούν περαιτέρω μειώσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, η Ελλάδα έχει ανακτήσει μόνο το 50% της ανταγωνιστικότητας που απώλεσε τα τελευταία χρόνια λόγω των μισθολογικών αυξήσεων.

Σε γενικές γραμμές υποστήριξαν πως η μερική αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στην Ελλάδα δεν οφείλεται τόσο στη δική τους «λανθασμένη συνταγή» όσο στην αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, αλλά και στις πολιτικές αντιδικίες που ταλάνισαν τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κρίση είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απεφεύχθησαν τα χειρότερα. «Αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η τρόικα βοήθησε στον σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους, καθώς και την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος. Σημείωσε ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Γιοργκ Άσμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Παρακολουθήστε την ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή στην τρόικα:

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης