Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 19.30 το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών, η ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν από τη συνάντηση, «θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα μπορούμε. Χρειάζεται να κάνουμε μία καλή προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης. Παρόντες είναι επίσης ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.

Και ενώ οι διεργασίες συνεχίζονται και σήμερα, νέα ένσταση ήλθε, σήμερα, στην επιφάνεια, εκ μέρους της τρόικας που ζητεί από την κυβέρνηση την παράταση της επιβολής του τέλους στα ακίνητα και το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν στις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη συνέχιση της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς θεωρούν πως είναι ο πλέον αποδοτικός φόρος και ότι η προετοιμασία για την αντικατάσταση τους δεν έχει προχωρήσει γρήγορα, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, εξέλιξη που θα μπορούσε να στοιχίσει 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2013.

Η κυβέρνηση δεν μοιάζει ικανοποιημένη από την εξέλιξη, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην Τρόικα και στις δικαστικές αποφάσεις που ήδη καθιστούν δυσχερή την είσπραξη του «χαρατσιού», ενώ την αντίθεσή της εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά σημερινή της ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση τονίζεται η ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το 2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας:

  • παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός
  • φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού
  • ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων
Διαβάστε επίσης «Διαφωνεί» η ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 16:53

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης