«Οι νομικές διαφοροποιήσεις, ενίοτε και οι αντιδικίες μεταξύ συμβαλλομένων, είναι κάτι απολύτως θεμιτό» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας σήμερα στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1 για το ζήτημα που ανέκυψε έπειτα από την επιστολή της Cosco και τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος σημείωσε πως τα θέματα που εγείρει η Cosco είναι νομοτεχνικής φύσης και ότι οι διαστάσεις της επιστολής ήταν δυσανάλογες σε σχέση με τις βελτιώσεις που εισηγείται και τις αντιρρήσεις που θέτει. Τόνισε ακόμη πως υπάρχει διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία και δίνει το δικαίωμα βελτίωσης των όρων με ουσιαστικές παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά, ακόμα και μετά την κύρωση της συμφωνίας, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ουδείς είναι ευτυχής όταν παραχωρούνται δημόσια αγαθά». Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά δεν προέκυψε σήμερα, «μας κληροδοτήθηκε, αποτελούσε όρο της συμφωνίας που υπερψηφίστηκε το καλοκαίρι και θα έκρινε την επιβίωση της χώρας. Κινείται στα όρια του παραλόγου η αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το λιμάνι. Εδώ και 15 χρόνια ο ΟΛΠ είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο με πολυμετοχική σύνθεση, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που έκανε τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ με πολύ χειρότερους όρους, σχεδόν αποικιοκρατικούς, οι οποίοι αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχουμε να τους δούμε από τη Βρετανία της περιόδου Θάτσερ».

Τέλος, η Φ. Βάκη αναφέρθηκε σε μία σειρά από βελτιώσεις στους όρους της συμφωνίας, όπως οι διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων, ενώ υπενθύμισε ότι εξαιρέθηκαν από την παραχώρηση το παράκτιο μέτωπο στη Δραπετσώνα και κτήρια δημοσίου συμφέροντος.

Διαβάστε επίσης: Στον αέρα το deal με τους Κινέζους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης