Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Peter Spiegel, που επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το ζήτημα του εάν η Αθήνα χρειάζεται να επιβάλει ελέγχους στις καταθέσεις προκειμένου να εμποδίσει την απόσυρση καταθέσεων, συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως αυτοί να καταλήξουν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρόταση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, υποστήριξαν με μεγάλη θέρμη οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. Οι δύο υπουργοί φέρονται να επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Ωστόσο απόφαση δεν ελήφθη, καθώς εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

«Έγινε συζήτηση για capital controls, αλλά χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα», είπε ένας από τους αξιωματούχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης