Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σήμανε την έναρξη του μαραθωνίου επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια.

Η συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ σήμανε την έναρξη του μαραθωνίου των επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα ΣκόπιαΗ κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησαν διήρκεσαν περίπου ένα δίωρο, πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μπουγιάρ Οσμάνι, και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στις 13.00 ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15.30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17.00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ονοματολογικό επί τάπητος

Εκτός του συμφώνου που έχει αποσταλεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια, ήδη η ΠΓΔΜ έχει αποστείλει ανάλογο κείμενο με τις βασικές θέσεις των Σκοπίων επί του ονοματολογικού και σχετικών θεμάτων.

Η Αθήνα θεωρεί ως βασικό εμπόδιο στη διευθέτηση του ζητήματος την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού, εξακολουθούν να υφίστανται αντικρουόμενες απόψεις στο ζήτημα του Συντάγματος.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται παρασκηνιακές ζυμώσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτό φάνηκε από τις παραινέσεις των ΗΠΑ για λύση στο ονοματολογικό, αλλά και τη σαφή προειδοποίηση της Μόσχας προς τα Σκόπια ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Κοτζιάς δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Παρόλο που δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δεν θα υπάρξει συνάντηση Κοτζιά – Ιβάνοφ, είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατακρίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ για λύση του ζητήματος και την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα.

Επίσης, είναι επικριτικός ως προς θέματα όπως η αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης