«Επιβεβαιώνουμε στην πράξη τις κοινές μας πολιτιστικές αξίες, ανανεώνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία, εδραιώνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και σε άλλα πεδία και μεταλαμπαδεύουμε την κοινή μας κουλτούρα και στις νέες γενιές». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εγκαινιάζοντας την Παρασκευή στο Μουσείο Ερμιτάζ την έκθεση «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Η έκθεση στοχεύει να παρουσιασει στο ρωσικό κοινό εξαίρετα έργα της βυζαντινής περιόδου, από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής, 120 περίπου έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές, φορητές εικόνες, γλυπτά, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων και τοιχογραφιών, χειρόγραφοι κώδικες καθώς και πολυτελή χρυσά κοσμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξετάζονται θέματα όπως η μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο και η ιδέα της βυζαντινής οικουμενικότητας, προβάλλονται πλευρές της πνευματικής ζωής και της χριστιανικής λατρείας, ενώ αναδεικνύονται όψεις της πολυτελούς ζωής των Βυζαντινών, αλλά και οι σχέσεις τους με τους γειτονικούς λαούς, σε Ανατολή και Δύση. Ενώ η σύνδεση μεταξύ Βυζαντίου και Αναγέννησης και η σπουδαία κληρονομιά της βυζαντινής πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης στην παγκόσμια τέχνη και τον πολιτισμό καταδεικνύεται, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, στον επίλογο με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως «El Greco»

«Το πανόραμα του Βυζαντίου στο Ερμιτάζ» υπογράμμισε ο κ. Αμανατιδης «αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς υπενθυμίζει τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ρωσικό κοινό θα βρει στα βυζαντινά εκθέματα αντανακλάσεις της ταυτότητάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης