«Οικοδομούμε την εμπιστοσύνη, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να επενδύσουμε σε ό,τι μας ενώνει περισσότερο, στα κοινά μας συμφέροντα και στην κοινή μας ατζέντα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην παρέμβασή του στην Ετήσια Συνάντηση Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας RCC (Regional Co-operation Council), που πραγματοποιείται σήμερα στο Πράβετς της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process- SEECP).

O κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι εύκολα μπορούν να προσδιοριστούν τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν τις βαλκανικές χώρες σε έργα υποδομών, Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, επιχειρηματικών ευκαιριών, Κοινωνίας των Πολιτών, αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πνεύμα, όπως σημείωσε, «το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας προτείνει την αύξηση της κλίμακας και την επέκταση του γεωγραφικού φάσματος των παρεμβάσεων για να συμπεριλάβει και άλλα κράτη-μέλη της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης που είναι ταυτόχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ», προσθέτοντας πως «αυτή η νέα προσέγγιση βαίνει στη σωστή κατεύθυνση». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του «ότι το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας δύναται να προσδιορίσει ειδικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, η οποία θα είναι ανοιχτή σε μια ολιστική περιφερειακή συνεργασία χρησιμοποιώντας την άριστη γνώση και την τεχνογνωσία τους».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη μιας θετικής ατζέντας «η οποία θα παράσχει οφέλη για όλους ανεξαιρέτως», γεγονός που θα δημιουργούσε «εμπιστοσύνη, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα κάθε περιφερειακής συνεργασίας, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας», ώστε «το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας να μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Αμανατίδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης