Τους Αιγυπτιώτες – και δη της Αλεξάνδρειας – ευχαρίστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, “διότι κρατούν εσχατιές”, όπως είπε μιλώντας σε παράλληλη εκδήλωση των 14ων Καβαφείων, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο όπου η πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα τού επεφύλαξε θερμή υποδοχή στις 14 Οκτωβρίου το βράδυ.

“Συνήθως, όταν είμαστε σε ένα σημείο που είναι έντονο το στοιχείο της παρουσίας του ελληνισμού, λέμε ότι είναι χαρά και τιμή! Εδώ, αισθάνομαι ότι είναι κάτι παραπάνω, ότι είναι προνόμιο για μένα, να είμαι στην Αλεξάνδρεια, μία πόλη που από την ίδρυσή της είχε έντονη την παρουσία του Ελληνισμού, και μάλιστα σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση όπως είναι τα 14α Καβάφεια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σάς καλωσορίζουμε στις σύγχρονες Θερμοπύλες και σάς διαβεβαιώνουμε ότι οι στίχοι του συμπατριώτη μας ποιητή, του μεγάλου φιλόσοφου Κωνσταντίνου Καβάφη είναι μέσα στις καρδιές όλων μας”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης. “Υπερηφάνεια δεν μάς κατέχει μόνο για το μεγάλο ποιητή, που μπορεί να άργησε να αναγνωριστεί στην ίδια του την πόλη, ύστερα όμως έγινε γνωστός και καταξιωμένος ποιητής σε όλον τον κόσμο, αλλά και για την πραγματοποίηση από εσάς του 14ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου “Καβάφεια 2017”.

“Είμαστε λιγότεροι βεβαίως από την εποχή του Καβάφη. Είμαστε όμως σαν έτοιμοι, από καιρό, σαν θαρραλέοι, που αξιωθήκαμε μία τέτοια πόλη να κρατήσουμε ψηλά, και ζωντανό τον ελληνικό μας πολιτισμό και τις αξίες του ανθρωπισμού”, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας και επεσήμανε:

“Άλλαξαν οι συνθήκες: οι οικονομικές, οι πολιτικές, οι κοινωνικές, από την εποχή του Μεσοπολέμου. Ίσως να ζούμε και μία παρακμή, όπως οι ρίζες της ποίησης του Καβάφη, στην οποία ανταλλάσουμε όπως εκείνος την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εν τούτοις, προχωράμε! Πότε με γοργά και πότε με αργά βήματα… Πέφτουμε, σηκωνόμαστε. Συνεχώς, μπαίνουμε σε λιμάνια πρωτοειδωμένα, περιμένοντας να αλλάξουμε στο νησί, πλούσιοι με όσα κερδίσαμε στο δρόμο…”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Β΄αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Γιώργος Φλωρεντής, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Βίλλυ Πολίτου Ζουέ, η ευεργέτιδα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη και άλλοι επίσημοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης