Πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Ιερά Οδό το Φόρουμ «Υποστηρίζοντας τις ζωές των προσφύγων: Από την Κρίση στην Ενσωμάτωση». Τη διοργάνωση ανέλαβαν η πρεσβεία του Καναδά και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη σημερινή (20/6) Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα των προσφύγων, αλλά και τον κίνδυνο που ελοχεύει από την έξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού σε όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μπαλάφα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ και με τους συνεργάτες μας από το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του Καναδά.

Θα έλεγα ότι η κρίσιμη πτυχή αυτής της εκδήλωσης, δηλαδή το θέμα της ένταξης που θέτει, είναι κάτι που μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που μετακινήθηκαν αναγκαστικά λόγω πολέμου, αναταραχών, φτώχειας με στόχο ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, σε μία χώρα της Ευρώπης ή ακόμα και της Αμερικής.

Αναφέρθηκε ένα νούμερο 67,6 εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που χρήζει προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των προσφύγων από αυτούς είναι περίπου 22.5 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας ως πυρήνα τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια άμεσα -και θα έλεγα αρκετά αποτελεσματικά- τα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε. Ιδιαίτερα την κρίση του 2015-2016 με τις μεγάλες εισροές προς τη χώρα μας. Όλοι μας δουλέψαμε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν αποτελέσματα. Οι δομές φιλοξενίας είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 2017 έχει ξεκινήσει ένα νέο μοντέλο υποδοχής αιτούντων άσυλο με προσανατολισμό τη φιλοξενία σε διαμερίσματα, το λεγόμενο πρόγραμμα “Εστία” με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται ήδη μία συζήτηση για την αναθεώρηση των συνθηκών, της Συνθήκης του Δουβλίνου και για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αρκετά κριτικοί και καθόλου ευχαριστημένοι από τη στάση πολλών κρατών στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού. Το ζήτημα των χώρων πρώτης υποδοχής δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό είναι τουλάχιστον Πανευρωπαϊκό.

Στα ζητήματα των νέων πολιτικών που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη για τη μετανάστευση, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε συμμαχίες με τις δυνάμεις που δεν προτάσσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η χώρα μας δέχεται δυσανάλογα με το μέγεθος της βάρη όσον αφορά το μεταναστευτικό. Υπάρχει συνεχής εισροή ενώ η εκροή είναι πολύ μικρότερη. Η διαδικασία αλλαγής ώστε να αποκτηθεί ισορροπία στις εισροές και τις εκροές περιλαμβάνει τόσο την αλλαγή της στάσης των ευρωπαίων ως προς τις διαδικασίες επανεγκατάστασης όσο κυρίως της υιοθέτησης από την Ευρώπη μιας αναλογικής κατανομής του προσφυγικού πληθυσμού σε όλα τα κράτη μέλη.

Εμείς προσπαθούμε η πρώτη υποδοχή να είναι μόνο η αρχική επαφή που έχει ο αιτών με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία. Στη συνέχεια κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι μία πολιτική ένταξης.

Ήδη προχωράει το πρώτο ενταξιακό πρόγραμμα με όνομα “Helios” που υλοποιείται σε πιλοτικό επίπεδο σε δύο πόλεις στη Θήβα και στην Λιβαδειά. Αφορά τους πρόσφυγες που είναι στα διαμερίσματα στη Λιβαδειά η στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Θήβα σε συνεργασία με τους δύο δήμους και τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα ένταξης με αναφορά σε παρεχόμενες υπηρεσίες όπως η παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η καταγραφή δεξιοτήτων.

Η ένταξη για εμάς δεν σημαίνει μία δέσμη ίσων δικαιωμάτων και τυπική πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη, αλλά ως ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Για τον λόγο αυτό, η προσέγγιση στη χάραξη ενταξιακών πολιτικών πρέπει να είναι προσεκτική, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες όχι μόνο του μεταναστευτικού πληθυσμού αλλά και αυτές της κοινωνίας υποδοχής.

Η στροφή της κοινωνίας σε πιο συντηρητικές θέσεις με πυρήνα μία ξενοφοβική αντίληψη, είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι πλέον σαφές ότι γύρω από τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ζητημάτων, συγκρούονται δύο συστήματα πολιτικών ιδεολογιών. Αν η μάχη ενάντια στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική του μίσους χαθεί, εκτιμώ πως θα επαναφέρει την Ευρώπη σε εποχές που πέρασε σχεδόν μισός αιώνας για να μπορέσει να ξεπεράσει.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, είμαι αισιόδοξος σήμερα, παγκόσμια μέρα των προσφύγων, και χωρίς ίχνος υποτίμησης του κινδύνου θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι η Ευρώπη έχει τη γνώση και τη μνήμη να εξορίσει για πάντα από τη γηραιά ήπειρο την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό μίσος.

Σε κάθε περίπτωση, δυναμώνουμε την προσπάθειά μας και τους αγώνες μας για ένα κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους για να είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι, όντας όλοι διαφορετικοί».

Κ. Γιαννόπουλος: Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες όχι ως στατιστική αλλά ως ανθρώπους με συναισθήματα

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του οργανισμού και ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας. Στη διάθεση των προσφύγων -όπως κάναμε πάντοτε- αλλά πλέον μέσα από ένα διμερές πλαίσιο συνεργασίας που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του μεταξύ μας συντονισμού και άμεσης κινητοποίησης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη τόσο σε ιατρικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».

Επίσης, o κ. Γιαννόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ως πολίτες, κράτος, φορείς της κοινωνίας των πολιτών οφείλουμε όλοι μας να εργαζόμαστε για την προστασία αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίζοντας τους όχι ως στατιστική αλλά ως ανθρώπους με συναισθήματα που ελπίζουν απογοητεύονται πονούν και κυρίως προσμένουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν αναγνωρίσουμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών είναι σύνθετες. Οι πρόσφυγες Δεν χρειάζονται μόνο φαγητό και στέγη αλλά ουσιαστική φροντίδα και υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες με τρόπο ολιστικό.

Η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι αναγκαία για πολλούς λόγους. Στον τομέα αυτό το “Χαμόγελο του Παιδιού” έχει να προσφέρει σημαντικές καλές πρακτικές στον τομέα της ένταξης και από-δραματοποίησης έχοντας μεγαλώσει περισσότερα από 900 παιδιά σε 21 χρόνια λειτουργίας σπιτιών φροντίδας με περίπου τρία στα δέκα παιδιά να είναι μη ελληνικής καταγωγής που ζουν Ωστόσο αρμονικά με τα υπόλοιπα παιδιά και εντάσσονται σταδιακά στις τοπικές κοινωνίες.

Τα παιδιά δεν ανήκουν στους πρόχειρους καταυλισμούς ή στον δρόμο εκτεθειμένα στους μεγάλους κινδύνους της εκμετάλλευσης και της εμπορίας αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα προσφέρει αγάπη φροντίδα και αποδοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μας.

Στη Λέσβο λειτουργεί το κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης καθώς και ένα σπίτι φροντίδας. Ο χώρος ανακατασκευάστηκε πρόσφατα μέσα από ένα έργο που υλοποιήσαμε με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Σημαντική ήταν η υποστήριξη της καναδικής πρωτοβουλίας για τη Λέσβο, μιας πρωτοβουλίας εθελοντών από τον Καναδά που βρέθηκε στο πλευρό μας μέσα από την κινητοποίηση της ελληνικής κοινότητας εκεί και όχι μόνο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Ντέμπι Ντε Ροζιέ, συμβούλου Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας του Καναδά, η οποία παρουσίασε βίντεο με ομιλία του Αχμέντ Χουσέν. Του πρόσφυγα από τη Σομαλία, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Μετανάστευσης στην κυβέρνηση Τριντό. Ο κ. Χουσέν αφηγήθηκε την ιστορία του και τις συμπεριφορές που βίωσε σε όλη τη διαδρομή του από τότε που, σε ηλικία 16 ετών, πήγε στον Καναδά για να ξεφύγει από τις φλόγες του εμφυλίου πολέμου στο Μογκαντίσου.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, μίλησαν επίσης ο Φιλίπ ΛεΚλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Δανιήλ Εσδράς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελλάδα, η Κίριν Μπράουν Α΄ γραμματεύς, υπουργείο Μετανάστευσης, Προσφύγων και Υπηκοότητας Καναδά και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα το οποίο προετοίμασαν και προσέφεραν πρόσφυγες, σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία του Καναδά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης