Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Στο καίριο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσε με τροπολογία η κα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε με αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr, o Προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και υπογράμμισε: «Εντελώς ξαφνικά, η αρμόδια Υπουργός, κατέθεσε μία τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, μόλις ψηφιστεί ο εν λόγω νόμος υποχρεώνει τους προϊσταμένους όλων των δημόσιων υπηρεσιών εντός δέκα ημερών, ν’ αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Μάλιστα» όπως τόνισε ο κ. Πάιδας «αν δεν προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια, τους βάζει «την απειλητική και εκβιαστική» – όπως τη χαρακτήρισε ο Προεδρεύον της ΑΔΕΔΥ, «διάταξη, πως στο μέλλον δε θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για κάποια θέση στον δημόσιο τομέα».

«Είναι μία εκβιαστική τροποποίηση, η οποία για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά εισέρχεται στο δημόσιο και απειλεί ευθέως τους τμηματάρχες, τους διευθυντές και τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης, πως δεν θα έχουν καμιά εξέλιξη οι ίδιοι,, ούτε δικαίωμα να κάνουν οποιαδήποτε αίτηση, αν δεν αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Αυτό λέγεται τρομοκράτηση του δημόσιου τομέα και του δημοσίου υπαλλήλου», δήλωσε ο Προεδρεύον της ΑΔΕΔΥ.

Τονίζεται πως η ΑΔΕΔΥ, έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση που θα ακολουθήσει και να προσδιοριστούν οι ενέργειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν συγκληθεί όλοι οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών και θ’ ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα επιμείνουμε στην πάγια θέση μας, που έχει να κάνει με απεργία και αποχή από τα καθήκοντα μας. Μάλιστα, θα έχουμε και τη νομική στήριξη δύο εργατολόγων καθηγητών του πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Πάιδας.

«Ξεκαθαρίζουμε» τόνισε «πως δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε ακάλυπτους τους συναδέλφους ούτε την κατάσταση να προχωρήσει «έτσι». Για την ημερομηνία της απεργίας, θ’ αποφασίσουμε την Τετάρτη 13/9 αφού ακούσουμε και τις απόψεις των προέδρων των ομοσπονδιών. Πάντως, εκείνο που μπορώ να πω είναι πως σε πρώτη φάση κι αν την επόμενη εβδομάδα –που μάλλον θα ψηφιστεί και θα περάσει το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο, έχουμε αποφασίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη Βουλή και στάση εργασίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr αναφορικά με το ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια αντίδρασης των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στον τρόπο που κινείται, αποφασίσει και υλοποιεί αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Πάιδας απάντησε:

«Η αλήθεια είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικά οι Έλληνες εργαζόμενοι, -ας μην μιλήσουμε για τον ιδιωτικό τομέα που τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και τραγικά τόσο σε συνθήκες εργασίας όσο και κυριότερα, σε αποδοχές- τα περιθώρια αντίδρασης λοιπόν, είναι όντως στενά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, περνάει και βιώνει δύσκολες καταστάσεις. Γι΄ αυτό το μόνον που μπορούμε να κάνουμε ως αντίδραση είναι αυτές οι μορφές διαμαρτυρίας, οι συγκεντρώσεις και η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, είχαμε προσδιορίσει να προκηρύξουμε 24ωρη απεργία στα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα καταλήγαμε στα μέτρα της τρίτης συμφωνίας. Τώρα, χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αλλά είμαστε αποφασισμένοι για μία δυναμική 24ωρη απεργία».

Ο Πάιδας, απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr για το ποια είναι η ένσταση της ΑΔΕΔΥ στην παρούσα φάση, για το θέμα της αξιολόγησης καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι επεσήμαναν πως ήθελαν την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, υπογράμμισε: «Η ένστασή μας είναι η εξής: Η κυβέρνηση με το νόμο 4369 είχε αναλάβει την υποχρέωση, πρώτα να κάνει αξιοκρατική επιλογή στελεχών στη διοίκηση και μετά βήμα – βήμα να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Όμως, η Κυβέρνηση αντί αυτού, πρότασσε το θέμα της αξιολόγησης και μάλιστα την αξιολόγηση αυτή θα την κάνουν κομματικά της στελέχη στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή, περίπου τα 2/3 των στελεχών που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οπότε η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η αξιολόγηση από κομματικούς εγκάθετους της κυβέρνησης και ζητάμε σε πρώτη φάση να γίνει εφαρμογή του νόμου, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Να γίνει δηλαδή, αξιοκρατική επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση και μετά να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης