«Είστε η μόνη δύναμη που αμφισβητείτε την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απευθυνόμενος, από το βήμα της Βουλής, στη ΝΔ.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσθέσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο μακρύ κατάλογο εκείνων, σε βάρος των οποίων η ΝΔ ασκεί κριτική, επειδή αναγνωρίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των ευρωπαϊκών θεσμών, των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των πρωθυπουργών των χωρών της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί κριτική από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Σκρέκα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στην πολιτική της κυβέρνησης, στον τομέα της οικονομίας. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «που εκλέχθηκε ως πολιτικός του πάρτα όλα, έγινε ο πρωθυπουργός του δώστα όλα». Συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός το μόνο που πήρε χθες ήταν αοριστολογίες και ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε δύο χρόνια την κατέστησε υφεσιακή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερωτήθηκε στη συνέχεια για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της αγοράς των F – 16: «Το πρώτο ερώτημα που θέλω να αποσαφηνιστεί είναι αν είστε υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F-16, δηλαδή του αξιόμαχου της αεροπορίας μας ή όχι. Εκτός αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην άμυνα της χώρας, με άλλα αεροπλάνα;».

Ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης για τα ενεργειακά, ο Γιώργος Σταθάκης παρατήρησε πως «ήταν σαφείς οι δηλώσεις και των δύο πλευρών για την αναβάθμιση της χώρας ως ενεργειακό κόμβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να θυμίσω πληθώρα μεγάλων επενδύσεων, στις οποίες εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες. Αναφέρομαι στους υδρογονάνθρακες, αναφέρομαι στο μεγάλο έργο του TAP και όλων των άλλων διασυνδέσεων, που αναφέρθηκαν στη διμερή αυτή συνάντηση. ‘Αρα στον τομέα της ενέργειας υπήρξε ρητή δέσμευση για σημαντική αναβάθμιση της χώρας ως ενεργειακός κόμβος», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για την οικονομία, ο υπουργός Περιβάλλοντος απευθύνθηκε στη ΝΔ, λέγοντας: «Η μόνη που αμφισβητεί αυτή τη στιγμή τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είστε εσείς. Ασκήσατε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Ντάισελμπλουμ και σε οποιονδήποτε δηλώνει ότι έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία. Γυρίζει η σελίδα και προχωράμε και τώρα πρέπει να προσθέσετε στο μακρύ κατάλογο ευρωπαίων αξιωματούχων και ευρωπαϊκών θεσμών, πρωθυπουργών όλης της Ευρώπης και τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ως προς την κριτική με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε οικονομία σε ανάπτυξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος σχολίασε: «Έχετε αυτή τη ροπή να αναζητείτε όλα τα πράγματα στο 2014, τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ. Μπαίνουμε σε μία φάση που αυτή η συνεχής ανάκληση υποδηλώνει μια κατάσταση, η οποία δεν ανήκει στις επιστήμες που κατέχω, οπότε να υπενθυμίσω μόνο ότι από το 2010 έως το 2014 που επικαλείστε ως κομβικό σημείο, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 25%, με όλα τα συνεπαγόμενα αυτής της συρρίκνωσης. Από το 2015 δεν έχει συρρικνωθεί το ΑΕΠ. Όπως ξέρετε είμαστε σε άλλη φάση και άρα απορώ για την επίκληση του 2014 και για την επιμονή σας να μην αναγνωρίζετε μια πραγματικότητα, η οποία πλέον διακηρύσσεται επισήμως από όλη τη διεθνή κοινότητα με εξαίρεση τη ΝΔ. Αυτό είναι απορίας άξιο, κάποια στιγμή πιστεύω θα αναγνωρίσετε την πραγματικότητα».

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία τονίζει: «Η διατήρηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι αυτονόητο και φυσικά η ΝΔ το στηρίζει, αλλά εμείς ακούσαμε τον Αμερικανό πρόεδρο να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για 2,4 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, ακούσαμε να τον ευχαριστεί για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι πήρε η Ελλάδα».

«Μπορείτε να προσδιορίσετε τα αντισταθμιστικά;» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Σκρέκας. Σχετικά δε με τα στατιστικά στοιχεία και την ανάπτυξη, ο βουλευτής επέμεινε ότι η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η μοναδική χρονιά που σημειώθηκε ανάπτυξη ήταν το 2014. «’Αρα, εσείς παραλάβατε οικονομία σε ανάπτυξη και δύο χρόνια την μετατρέψατε σε υφεσιακή» είπε ο κ. Σκρέκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης