Τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πρότασή του η Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε έχει πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα «διάλειμμα» πέντε χρόνων από τη ζώνη του ευρώ, για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, όμως ο Γκάμπριελ απέρριψε την ιδέα, σε μια ένδειξη πως αυξάνεται η ένταση στο εσωτερικό του συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σοφό να γίνει αυτή η πρόταση ως μία γερμανική πρόταση» δήλωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε στο ZDF και η οποία θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Ο Γκάμπριελ επεσήμανε πως ο Σόιμπλε, μέλος των συντηρητικών της Μέρκελ, ενόχλησε το SPD, τον μικρότερο εταίρο στον συνασπισμό.

«Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, ιδιαίτερα αφού γνώριζε ότι εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες είμαστε προετοιμασμένοι να μιλήσουμε για το [ενδεχόμενο] η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μόνο στην περίπτωση που το θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ο Σόιμπλε έχει πει πως η πρόταση είχε συμφωνηθεί με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο ηγέτης του SPD υποστήριξε πως έμαθε για τις λεπτομέρειές της μόνο αφού είχε διαρρεύσει κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο Σόιμπλε βρίσκεται σε «τεράστια σύγκρουση» με τη Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει πως μία προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα λειτουργούσε.

Σημειώνεται ότι ο Σόιμπλε υπογράμμισε σε μία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο περιοδικό «Spiegel» πως εκείνος και η καγκελάριος βρίσκονται «στο ίδιο μονοπάτι», αν και δεν έχουν πάντοτε τις ίδιες απόψεις.

Διαβάστε επίσης: Γκάμπριελ: «Δεν είναι συνετή η ιδέα ενός προσωρινού Grexit»
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015, 22:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης