Η Αθήνα και τα Σκόπια υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία την Κυριακή για τον τερματισμό της μακρόχρονης διένεξής τους για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της άλλοτε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο NATO και την μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα εξόργισε τους εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα Σκόπια αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που εναντιώνονται στη συμφωνία. Αρκετοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το κοινοβούλιο προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν θα παραδώσουμε το όνομα», κραύγαζαν το όνομα του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και εθνικιστικά συνθήματα. Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Μένει να φανεί αν η αντίδραση των εθνικιστών μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στους Ψαράδες, σε μια όχθη των Πρεσπών, με παρόντες τους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα «ιστορικό βήμα» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «βάζουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής», ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια «όμορφη» και «ιστορική» μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγκριση της συμφωνίας, που υπόκειται σε μια περίπλοκη, δύσκολη διαδικασία, θα διαρκέσει μήνες από πλευράς πΓΔΜ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρέστησαν επίσης στην τελετή. Ο Χαν εξέφρασε μέσω Twitter την πεποίθησή του ότι η συμφωνία «θα συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα» στα Βαλκάνια και την ελπίδα του ότι θα οδηγήσει σε «χειροπιαστή πρόοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική» της πΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ καλείται πλέον να επιτύχει την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της χώρας, την έγκρισή της μέσω δημοψηφίσματος, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Μόνο αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η Αθήνα θα την επικυρώσει και θα άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η πΓΔΜ στο NATO, υπενθυμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης