«Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά η λέξη «μεταρρύθμιση» αποκτά ουσία και νόημα ως μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου. Επί χρόνια πίσω από τη λέξη «μεταρρύθμιση» κρύφτηκαν η έλλειψη πολιτικής βούλησης, μικροπολιτικά, προσωπικά συμφέροντα και προσωπικές στρατηγικές, στερώντας από τη δημόσια διοίκηση σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη».

Τα παραπάνω υποστήριξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην αίθουσα του ΕΒΕΑ σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Διοίκησης και η νομαρχιακή επιτροπή Δημοσίων Υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση από την ψήφιση στην εφαρμογή (δύο+ χρόνια δρόμος)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε απόπειρα «μεταρρύθμισης», κατέληγε στην απαξίωση ενός νευραλγικού κομματιού της δημόσιας διοίκησης, ενίοτε δε κατέληγε ως τρόπος «αποσυμφόρησης» εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη. Για την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι ένα στοίχημα «που θα το κερδίσουμε. Γιατί για εμάς, οι δημόσιοι λειτουργοί δεν αποτελούν δημοσιονομικά βαρίδια, αλλά πολύτιμους κρίκους στην κοινωνική αλυσίδα και συμμάχους στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, καταργήσαμε νόμους και διατάξεις που επέβαλλαν τον κοινωνικό αυτοματισμό, αποστερώντας από τη δημόσια διοίκηση προσωπικό και στελέχη, με απώτερο στόχο τον αποδεκατισμό και την απαξίωσή της προς όφελος του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα».

Η υπουργός επισήμανε ότι με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, προωθείται «ένα αντικειμενικό, λειτουργικό και αξιόπιστο μοντέλο δημόσιας διοίκησης» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας, τη σύσταση Επιτροπής Ακρόασης Πολιτών και Φορέων ανά Υπηρεσία ανά Υπουργείο, και την κατάργηση υποβολής επικυρωμένων εγγράφων.

«Η διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» υπογράμμισε η υπουργός. «Οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν απαντούν στην ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης ή περικοπών, αλλά στο αίτημα της κοινωνίας για ένα σύγχρονο κράτος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εξειδίκευση, τεχνογνωσία και ικανότητες, προκειμένου να το υπηρετήσουν» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που μιλούν για «αμνηστία επίορκων στη δημόσια διοίκηση», τόνισε ότι «τα πειθαρχικά συμβούλια και υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τρία συμβούλια που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στον ΕΦΚΑ, ενώ εκδώσαμε σχετική εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών. Θυμίζω δε, ότι το 2016 υπήρξε πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να πάει λίγο πίσω η διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει, ούτε αμνήστευση ούτε παραγραφή».

Η κ. Γεροβασίλη αναγνώρισε αδυναμίες στο έργο της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, αλλά τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά τα οποία δεν γνωρίζουν οι πολίτες διότι υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμμα – και κατέληξε λέγοντας ότι «για πρώτη φορά συναντώνται οι τρέχουσες πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας με τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Η ελληνική δημόσια διοίκηση τίθεται σε τροχιά μέλλοντος».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κοινωνικό μοντέλο της χώρας είχε καταρρεύσει διότι είχε διαμορφωθεί ένα πλέγμα δομών που εξυπηρετούσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση της δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι σε πολύ μικρό χρόνο έχουν γίνει πολλά πράγματα από την κυβέρνηση, παρά την ασφυκτική πίεση του μνημονίου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν θύλακες διαπλοκής – «θύλακες στη δικαιοσύνη, θύλακες διαμορφωμένοι με τις ανεξάρτητες αρχές, θύλακες μέσα στο δημόσιο, οι οποίοι διαμόρφωναν ένα περιβάλλον προστασίας όλων αυτών που συνέβαιναν».

Τέλος, ο κ. Ρήγας υπερασπίστηκε την αξιολόγηση παρά το ότι διαφωνούσε ως εκπαιδευτικός στο παρελθόν, όπως χαρακτηριστικά είπε, και επιτέθηκε στη συνδικαλιστική ηγεσία «η οποία αντιμετωπίζει τη σημερινή αξιολόγηση το ίδιο με την αξιολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης, των απολύσεων». 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Αριστερά αντιμετωπίζει το κράτος, το οποίο όπως είπε, «δεν είναι εργαλείο αλλά έχει εργαλεία για να ασκήσει την πολιτική» και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις «που έχουν στόχο τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και τον ταξικό προσανατολισμό». 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης