Ώδινεν όρος και έτεκεν… Σφακιανάκη. Αυτό θα μπορούσε να ήταν επιγραμματικά το συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος αποκάλυψε το ποιος κρύβεται πίσω από το εγχείρημα αποπροσανατολισμού των ελληνικών Αρχών σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ως γνωστόν το βασικό επιχείρημα όλων όσων κατακρίνουν τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε ένα τηλεγράφημα της διπλωματικής υπηρεσίας της Ελλάδας στο Ριάντ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν ο επίσημος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας σε αυτήν την υπόθεση της αγοράς βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. 

Όταν η υπόθεση έλαβε διαστάσεις και η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε το περιεχόμενο διαβαθμισμένου μηνύματος από την ελληνική πρεσβεία του Ριάντ δια του οποίου η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιήθηκε πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τηλεφώνησε στον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ και του ζήτησε τηλεφωνικός διευκρινίσεις για τον ρόλο και το εύρος του πληροφοριοδότη ο οποίος μετέφερε στοιχεία για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου.  Ο Έλληνας πρέσβης στο Ριάντ απάντησε πως αυτός ο πληροφοριοδότης ήταν εξαιρετικά δικτυωμένος και πως γνώριζε ακόμη και αυτά τα οποία ειπώνονται στο υπουργικό συμβούλιο του σαουδαραβικού βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή όμως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι παλιά καραβάνα μετά από λίγες ημέρες ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ να κατονομάσει την πηγή του» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά στη Βουλή. Η εξέλιξη αιφνιδιάζει. Ο Έλληνας πρέσβης σε τηλεγράφημά του και μάλιστα διαβαθμισμένου ως άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού απάντησε αποκαλύπτοντας πως η πηγή που γνωρίζει το τι συμβαίνει στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας είναι κάποιος Τζον Σφακιανάκης ο οποίος όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. 

Ο Τζον Σφακιανάκης είναι στέλεχος της σαουδαραβικής επενδυτικής εταιρείας MASIC. Εκ της θέσεώς του, ως στέλεχος μιας τέτοιας εταιρείας προφανώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αλλά βεβαίως δεν αντιπροσωπεύει αυτό που κατανόησε η ελληνική κοινή γνώμη αλλά και η ελληνική κυβέρνηση εκ των τηλεγραφημάτων που απέστειλε η ελληνική πρεσβεία του Ριάντ προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπήρχε δηλαδή η αίσθηση ότι σε επίσημα επίπεδο κάποιος κυβερνητικός παράγων της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ και έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης του κ. Παπαδόπουλου ως επίσημου εκπροσώπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης για να διαπραγματευθεί την αγορά οβίδων πυροβολικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. 

Καθίσταται προφανές ότι η πρεσβεία στο Ριάντ εμπιστεύθηκε τις πληροφορίες ενός στελέχους μιας επενδυτικής εταιρείας και μεταβίβασε την άποψή του στην Αθήνα. Ποια ήταν η άποψη του κ. Σφακιανάκη; Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε στους Έλληνες διπλωμάτες στο Ριάντ πως η τιμή αγοράς του ελληνικού αμυντικού υλικού είναι πολύ υψηλή και πως θα πρέπει να υπάρξει άλλη συμφωνία στην οποία δεν θα συμμετείχε ο κ. Παπαδόπουλος ώστε η Σαουδική Αραβία να αγοράσει φθηνότερα αυτό το αμυντικό υλικό. Μπορεί να καταλάβει ο καθένας το τι ακριβώς συνέβη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Κάποιος ή κάποιοι, ισχυροί ή λιγότερο ισχυροί, επιχείρησαν να αλλάξουν το περιεχόμενο της συμφωνίας ώστε να υπάρξει ένα κέρδος για την σαουδαραβική πλευρά. Τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε αυτή την αλλαγή του περιεχομένου της συμφωνίας, διαδραμάτισε κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τα λεγόμενα του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ ο κ. Τζον Σφακιανάκης. 

Είναι προφανές ότι μετά και από αυτή την αποκάλυψη ο ίδιος ο κορμός της επιχειρηματολογίας  της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης που βασιζόταν στο ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν διέθετε επίσημη εξουσιοδότηση εκπροσώπου από το υπουργείο Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας, καταρρέει και μάλιστα με πάταγο. Διότι όπως καταδεικνύουν τα έγγραφα που κατέθεσαν στη Βουλή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας, ο κ. Παπαδόπουλος διέθετε όλα τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν πως ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου διαπραγματευόταν εκ μέρους της την αγορά αμυντικού υλικού από την Ελλάδα. 

Όμως κάποιοι στο μακρινό Ριάντ είχαν διαφορετική γνώμη και επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στη διαδικασία. Ερευνάται βεβαίως το γιατί τόσο εύκολα οι Έλληνες διπλωμάτες στο Ριάντ αλλά και ο ίδιος ο Έλληνας πρέσβης πείστηκαν από τα επιχειρήματα εκείνων που ήθελαν να τορπιλίσουν την πρώτη συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να αντιπροτείνουν μια νέα συμφωνία αγοράς ελληνικού αμυντικού υλικού αλλά σε χαμηλότερες τιμές. 

Η απάντηση που θα δοθεί κάποια στιγμή θα αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων εντός του κύκλου εξουσίας του σαουδαραβικού βασιλείου και των σχέσεων των διαφόρων αυτών τοπικών συμφερόντων με οικονομικούς και διπλωματικούς παράγοντες εκτός Σαουδικής Αραβίας. Πάντως μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι υπήρξε λανθασμένος χειρισμός από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε αυτή την υπόθεση. Πέραν τούτου αποκαλύφθηκε και η παλαιά σχέση της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κυρίας Φώφης Γεννηματά, προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την οικογένεια Παπαδόπουλου. 

Η μεν Νέα Δημοκρατία γνωρίζει την επιχειρηματική αυτή οικογένεια παλαιόθεν και τουλάχιστον από την περίοδο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός αφού πατέρας και γιος της επιχειρηματικής αυτής οικογένειας συμπεριελήφθησαν στην στενή ομάδα επιχειρηματιών που συνόδευε τον Μητσοτάκη στο περίφημο τότε ταξίδι του στη Ρωσία το 1991.

Όσον αφορά στη Φώφη Γεννηματά, η γνωριμία της με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο είναι πολύ πιο πρόσφατη διότι, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, όταν η κυρία Γεννηματά ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του υπουργείου στον κ. Παπαδόιπουλο μέσω μίας συμφωνίας για την προμήθεια πυρομαχικών. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης