Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα κομματικά επιτελεία, προκειμένου να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους, εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις δύο εβδομάδες πριν τις κάλπεςΤη στιγμή που η ονοματολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο παρασκήνιο τα κόμματα επιχειρούν να συνάψουν τις πλέον επωφελείς συμμαχίες, έχοντας ως στόχο να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κοινωνία, ενώ παράλληλα ρίχνουν ματιές σε λαμπερά ονόματα και μετεγγραφές που θα τους επιτρέψουν να διεισδύσουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ριζική ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δεδομένη την… «ακατάσχετη» αιμορραγία που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία μετουσιώθηκε σε Λαϊκή Ενότητα, θεωρείται δεδομένο ότι οι εκλογικές λίστες του πρώην κυβερνώντος κόμματος θα εμφανίσουν τεράστιες διαφοροποιήσεις από τα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου είδε να αποχωρεί από τη σκέπη του κόμματος πλειάδα στελεχών, αρκετά εκ των οποίων, κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία κατέγραψαν αξιοσημείωτες επιδόσεις στη σταυροδοσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ καταρτίζουν μία-μία τις λίστες σε όλες τις περιφέρειες με πρόσωπα που θα καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη των εδρών, ενώ, την ίδια στιγμή, προκρίνονται στελέχη που στήριξαν την απελθούσα κυβέρνηση μέχρι τέλους.

Θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας φαίνεται ότι εξασφαλίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας αλλά και οι καθηγητές Κωνσταντίνος Βεργόπουλος και Κώστας Δουζίνας, ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί η παρουσία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας, στην Α’ Αθήνα αναμένεται να συμπεριληφθούν ο Νίκος Βούτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νίκος Φίλης, καθώς και η Ράνια Αντωνοπούλου.

Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με πολλές περιφέρειες, κυρίως της επαρχίας, στις οποίες παρατηρήθηκαν πολλές αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκλογική περιφέρεια Βοιωτίας, καθώς και ο Γιάννης Σταθάς και ο Θανάσης Σκούμας δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να είναι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Ενότητα.

Με το βλέμμα… στην Κρήτη η ΝΔ
 
Στη Νέα Δημοκρατία, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επιθυμώντας να βελτιώσει τις -παραδοσιακά- χαμηλές επιδόσεις του κόμματος στην Κρήτη, η οποία αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, αποφάσισε να είναι υποψήφιος και στην περιφέρεια του Ηρακλείου.

Ωστόσο, προτίθεται να κρατήσει την έδρα της Β΄Αθήνας, ώστε να μην εξοστρακίζει εκτός Βουλής τον δραστήριο Λευτέρη Αυγενάκη. Παράλληλα, θέση στη λίστα του κόμματος στο Ηράκλειο διεκδικεί και ο διαγραφείς βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Δαμοβολίτης.

Με τη λίστα της ΝΔ στον Έβρο φαίνεται ότι «φλερτάρει» άλλο ένα πρώην μέλος των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα ο Μαρίνος Ουζουνίδης, που την Τρίτη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Παράλληλα, εκτός λιστών φαίνεται να μένουν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες «φλέρταραν» με την ένταξή τους στη γαλάζια παράταξη. Εξάλλου, τόσο ο Αλέκος Παπαδόπουλος, όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου διέψευσαν κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες.

Λαϊκή Ενότητα με «πρωτοκλασάτους» του ΣΥΡΙΖΑ
 
Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας συνωστίζεται πλειάδα στελεχών που πέρασαν την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την προκήρυξη των εκλογών. Τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο νέο του πολιτικό εγχείρημα έχουν ήδη ακολουθήσει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, o Γιάννης Σταθάς, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Θανάσης Πετράκος, ενώ πρόσφατα ενετάχθη και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως όλα δείχνουν, στις λίστες του κόμματος θα συμπεριληφθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως συνεργαζόμενη.

Δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και αθλητές στο Ποτάμι

Το Ποτάμι έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα ανακοινώσει τις εκλογικές του λίστες, ωστόσο, ήδη οι πρώτες διαρροές αποκαλύπτουν την προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη να δώσει λάμψη γνωστών προσώπων στα ψηφοδέλτιά του.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων θα μετέχουν οι δημοσιογράφοι Ρίκα Βαγιάνη και Μαρία Νταλιάνη, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Παταβούκας, οι ηθοποιοί Γιώτα Φέστα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χάρης Τσούκας, η Λενιώ Μυριβίλη από τους Οικολόγους, ο Στέλιος Προσαλίκας, πρώην προπονητής της εθνικής βόλεϊ, ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης του μπάσκετ Μέμος Ιωάννου και ο Τέλης Αϊβαλιώτης, ενώ θέση στις λίστες εξασφάλισε και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ εκπρόσωπός της κίνησης «Μπροστά», Παναγιώτης Βλάχος.

ΚΚΕ: Καραμπόλες στη Θεσσαλονίκη

Αλλαγές σημειώνονται στις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, όπως παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο μέχρι πρότινος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Θανάσης Βαρδαλής μετακινείται ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης, από το οποίο μένει εκτός η μέχρι πρότινος βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου.

Τη θέση του κ. Βαρδαλή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης παίρνει ο Γιάννης Δελλής, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται το όνομα του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου.

Ράβε-ξήλωνε στους ΑΝΕΛ
 
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ψηφοδέλτιά τους σε σχέση με αυτά της 25ης Ιανουαρίου, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με πολλά στελέχη να προσχωρούν, χωρίς να λείπουν και οι αποχωρήσεις.

Μέχρι στιγμής, όπως έγινε γνωστό, στο κόμμα του Πάνου Καμμένου προσχώρησε ο Νίκος Μακρίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κατερίνης «Νέα Εποχή» και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τέλος, εκτός λιστών θα μείνει ο βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αντικαταστάτης του έχει ήδη βρεθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης