Διαφορές αντιλήψεων ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του διαπιστώνει ο Γερμανός αναλυτής Καρλ Χάιντς Καμπ με αφορμή την ομιλία του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς για το ΝΑΤΟ. Συμφωνεί, όμως, στην αύξηση εξοπλισμών, «επ’ αυτού η Ελλάδα είναι το νούμερο δύο στο ΝΑΤΟ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της «DW».

Ήταν η πρώτη βαρύνουσας σημασίας ομιλία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή που εκφώνησε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χθες, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές περιγράφουν ως «μασάζ της ευρωπαϊκής ψυχής» τις διαβεβαιώσεις του για την προσήλωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και τους νατοϊκούς εταίρους της. Μάλιστα, ο Πενς γύρισε το προσωπικό του ημερολόγιο πολύ πίσω, όταν ως νέος ταξίδεψε στο διαιρεμένο Βερολίνο και πέρασε από το Checkpoint Charlie στο σκοτεινό και «καταπιεσμένο» Αν. Βερολίνο.

Στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Καρλ Χάιντς Καμπ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την πολιτική ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης και ινστιτούτου επιμόρφωσης μαζί της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας, σχολίασε:

«Έχουν περάσει, όμως, πολλά χρόνια και εδώ και καιρό οι Αμερικανοί ζητούν να εξισορροπηθεί αυτό το παλιό ντιλ που οι Ευρωπαίοι αγνόησαν για καιρό. Και τώρα έρχεται ένας πρόεδρος, είτε μας αρέσει είτε όχι, που λέει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτήν τη συζήτηση και απειλεί να διαγράψει τα κονδύλια. Μπροστά σε αυτήν την απειλή η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει, όχι επειδή το λέει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά διότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να διαφυλάξει τη δική της ασφάλεια σε στρατιωτικό επίπεδο και πέρα από αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των εξοπλισμών στο 2% του ΑΕΠ, ο Καρλ Χάιντς Καμπ υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει εάν είναι σωστό το ποσοστό ή όχι, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι το νούμερο δύο στο ΝΑΤΟ που τηρεί αυτήν τη δέσμευση θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Να προσθέσουμε εδώ ότι αναφορά στην Ελλάδα έκανε χθες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δίνει τόσα χρήματα σε εξοπλισμούς και από την άλλη να δυσκολεύεται να πληρώνει συντάξεις, γιατί κι αυτό οδηγεί στην αστάθεια. «Περισσότερα χρήματα στην άμυνα δεν φέρνουν απαραίτητα και ασφάλεια» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Πολλές αντικρουόμενες απόψεις στο παρελθόν»

«Φυσικά, υπάρχει ανακούφιση που τα μηνύματα από τις ΗΠΑ ήρθαν με τόσο σαφή τρόπο και μάλιστα από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο Καρλ Χάιντς Καμπ. «Εκεί που επικρατεί σκεπτικισμός είναι στο ερώτημα για ποιον μίλησε ο Πενς, για ποιον μιλούν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης. Διότι δεν είναι δυνατόν να διαβάσουμε αύριο σε νέο tweet του Αμερικανού προέδρου ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε πάντα βέβαιοι ότι υπάρχει κοινότητα αντίληψης ανάμεσα στον πρόεδρο και το επιτελείο του, δεδομένου ότι στο παρελθόν έγιναν πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις» πρόσθεσε.

Κατά τα άλλα, ο Γερμανός εμπειρογνώμονας συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Επί δεκαετίες η ευρωπαϊκή ασφάλεια, και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, υπενθυμίζει. Ήταν τμήμα ενός μεταπολεμικού ντιλ ότι οι Αμερικανοί φροντίζουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια για να μπορούν οι Ευρωπαίοι να ανοικοδομήσουν οικονομικά την ήπειρό τους.

Πληροφορίες από: DW | DLF | mignatiou.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης