«Ελληνική κρίση χρέους: 20 ημερομηνίες-κλειδιά» είναι ο τίτλος του αφιερώματος του Guardian στους σταθμούς της περιπέτειας της χώρας που διαρκεί τα τελευταία έξι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για μία περίοδο, διανθισμένη με διαδηλώσεις και θερμή διπλωματία, η οποία δείχνει να φτάνει στο τέλος της.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι σημαντικότερες ημερομηνίες της εφιαλτικής κρίσης για την Ελλάδα είναι οι εξής: 

19 Οκτωβρίου του 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει το μεγάλο έλλειμμα στους ελληνικούς προϋπολογισμούς, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, το έλλειμμα ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η οικονομία είναι στην εντατική.

8 Δεκεμβρίου του 2009

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την ελληνική αξιολόγηση από «Α-» σε «ΒΒΒ+».

Το κόστος δανεισμού γίνεται ένα ανοδικό σπιράλ, Ακολουθεί η αξιολόγηση από τους οίκους S&P και Moody’s που δείχνουν ότι σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα κατατάξουν σε σκουπίδια.

14 Δεκεμβρίου του 2009

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασώσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει τη χειρότερη κρίση χρέους εδώ και δεκαετίες προκειμένου να μεταμορφωθεί. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν σε απεργίες τους επόμενους μήνες.

23 Απριλίου του 2010

Με την οικονομία της να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ζητεί επισήμως πακέτο διάσωσης ύψους 45 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Το άνευ προηγουμένου αίτημα από χώρα-μέλος της ευρωζώνης έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία για δάνεια εκτάκτου ανάγκης εν αναμονή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ παραδέχονται τα χρήματα είναι μόνο η αρχή, καθώς θα χρειαστούν περισσότερα στη συνέχεια.

Σύντομα θα συμφωνηθεί ένα πακέτο αξίας 110 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

6 Μαΐου του 2010

Η Ελλάδα υιοθετεί σαρωτικά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το πακέτο στήριξης. Σκληρές σκηνές στο κοινοβούλιο και οργή στους δρόμους.

23 Ιουνίου του 2011

Η Ελλάδα ζητεί νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 120 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν, απαιτώντας περισσότερα μέτρα λιτότητας. Το νέο πακέτο δανείων είναι ακόμη υψηλότερο από τα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2010.

6 Νοεμβρίου του 2011

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός και συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας. Ακολουθούν έντονες διαβουλεύσεις και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναλαμβάνει πρωθυπουργός στις 10 του μήνα.

23 Ιανουαρίου του 2012

Εντοπίζονται 4.151 Έλληνες που κατηγορούνται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ.ευρώ. Μεταξύ τους ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο μπασκετμπολίστας Μιχάλης Μισούνοφ.

12 Μαρτίου του 2012

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογράφουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ.ευρώ, κάνοντας το σύνολο της συμφωνίας να ανέλθει στα 240 δισ.ευρώ.

Η τελευταία συμφωνία φέρνει αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η Ελλάδα «κουρεύει» τα χρέη της κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ με swap στα ιδιωτικά της ομόλογα για νέα, με λιγότερο από το μισό της ονομαστικής τους αξίας.

4 Απριλίου του 2012

Ένας συνταξιούχος αυτοκτονεί έξω από την ελληνική Βουλή. Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο, καθώς ο ηλικιωμένος βάζει τέλος στη ζωή του έξω από τη Βουλή, αφήνοντας σημείωμα, στο οποίο αναφέρει ότι δεν θέλει να «κληρονομήσει» χρέη στο παιδί του.

20 Ιουνίου του 2012

Ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει καθήκοντα νέου πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνασπισμού και δεσμεύεται να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών. Στις εκλογές που προηγήθηκαν, τον Μάιο, εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κυρίαρχα κόμματα, οδεύοντας σε σκληροπυρηνικά αντιμνημονιακά.

26 Ιουλίου 2012

Ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, δηλώνει ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενωμένη». Το καλοκαίρι η – ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα – τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας ανθεί, καθώς λαμπερές προσωπικότητες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Τομ Χανκς, ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελλίνα Τζολί επισκέπτονται την χώρα.

13-26 Σεπτεμβρίου του 2012

Βίαια επεισόδια στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων 200 χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της λιτότητας.

Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων, καθώς διαδηλωτές πετούν πέτρες και μολότοφ αμαυρώνοντας μια κατά τα άλλα ειρηνική διαδήλωση.

27 Νοεμβρίου του 2012

Ο Σαμαράς, χαιρετίζει την «αναγέννηση» του έθνους, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν να ξεκλειδώσει η αναμενόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα και να περικόψει 40 δισ ευρώ από το βουνό του χρέους της.

Ωστόσο, ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν ότι οι συνεχείς απαιτήσεις λιτότητας για την Ελλάδα θα συρρικνώσουν περαιτέρω την οικονομία.

5 Ιουνίου του 2013

Το ΔΝΤ παραδέχεται πως έκανε λάθος στους υπολογισμούς του πρώτου προγράμματος βοήθειας.

9 Απριλίου του 2014

Η Ελλάδα πραγματοποιεί μια επιτυχή επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν για την πρώτη πώληση κρατικών ομολόγων, από τότε που φούντωσε η κρίση στην ευρωζώνη.

29 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να κερδίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

25 Ιανουαρίου του 2015

Το αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με σημαντική διαφορά, αλλά όχι τόση ώστε να ανακηρυχθεί αυτοδύναμος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι η νίκη του κόμματός του σηματοδοτεί το τέλος του «φαύλου κύκλου της λιτότητας».

Ο νέος πρωθυπουργός διορίζει ως υπουργό Οικονομικών τον ριζοσπάστη οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος περιέγραψε τα προγράμματα λιτότητας ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό». Ο Βαρουφάκης, γνωστός για τις εμφανίσεις του σε κυβερνητικές συνεδριάσεις πάνω σε μια μοτοσικλέτα και τα πολύχρωμα πουκάμισά του, προσελκύει γρήγορα την προσοχή των διεθνών Μέσων ενημέρωσης, όχι τόσο για τις οικονομικές απόψεις του, όσο για τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του όπου εμφανίζεται χωρίς γραβάτα.

2 Μαρτίου 2015

Οι φόβοι για χρεοκοπία ξυπνούν πάλι, καθώς η Ελλάδα εξασφαλίζει από την ευρωζώνη, νέα παράταση του προγράμματος κατά 4 μήνες. Ο Τσίπρας υποκύπτει στις πιέσεις της γερμανικής ηγεσίας να παραμείνει προσκολλημένος στους γενικούς όρους του πακέτου διάσωσης.

Εξαιτίας του σκληρού προγράμματος για αποπληρωμές του χρέους κατά τους επόμενους μήνες, αυξάνεται ο φόβος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εκτός εάν οι διεθνείς πιστωτές της, απελευθερώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν να αξιοποιηθούν από τα κεφάλαια διάσωσης.

24 – 30 Ιουνίου του 2015

Οι συζητήσεις για το χρέος εισέρχονται σε νέα, δραματική φάση. Η Ελλάδα καταφέρνει να καθυστερήσει μεγάλες αποπληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ αυτό τον μήνα, με τη μέθοδο της ομαδοποίησης. Έτσι στις 30 Ιουνίου, οφείλει 1,6 δισ. ευρώ.

Μετά από ένα 25νθήμερο έντασης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ έφυγαν από τις συνομιλίες και οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές να μην δείχνουν πρόοδο, οι ελπίδες εναποτίθενται στις μαραθώνιες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια διάσωσης για τη χώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του μήνα.

Οι τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρείται στη ζωή με στήριξη από την ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης