Μετά την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην αυστηρότατη προειδοποίηση της ΕΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε και ειδική ανακοίνωση απαντώντας στο κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στην Τουρκία, εντός απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και για τον λόγο αυτό κρατούνται ενώ χαίρουν όλων των νομικών δικαιωμάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ να αποφύγει παρεμβατικές ενέργειες στην τουρκική δικαιοσύνη. Ο τουρκικός σαρκασμός είναι σαφής δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην τουρκική Δικαιοσύνη από την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι δηλώσεις

Η Άγκυρα απέρριψε ως «απαράδεκτες» τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε απερίφραστα τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την χθεσινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση».

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας : «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα απορρίπτει ως «απαράδεκτες» τις επικρίσεις της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης