Η αίσθηση του «απόλυτου ντέρμπι» ως προς την εκλογική διαδικασία της Κυριακής 17 Ιουνίου καλλιεργείται συνειδητά από τους δύο μονομάχους, είκοσι τέσσερις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κουμουνδούρου και Συγγρού παρακολουθούν στο μικροσκόπιο τις τελευταίες κυλιόμενες αλλά και «κρυφές» δημοσκοπήσεις σε διαγράμματα «real time». Το μεγάλο ζητούμενο συνίσταται στην τελική συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι ανάλογα με το δημοσκοπικό δείγμα αγγίζουν το 15% του εκλογικού σώματος.

«Είναι πολλοί» ομολογεί ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με έκδηλη αγωνία ως προς τον ποιοτικό – πολιτικό προσδιορισμό αυτής της μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων. «Είναι στην πλειοψηφία τους νέοι ψηφοφόροι αλλά με ιδιότυπα χαρακτηριστικά ”φοβισμένων” εκλογέων. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, είναι αδύνατον να καταταγούν σε πολιτικές κατηγορίες και κυρίως είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να γίνει αναγωγή για τα τελικά ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώτα κόμματα στη βάση της κλασικής μεθόδου αναγωγής που χρησιμοποιείται από τις δημοσκοπικές εταιρείες» συνεχίζει το ηγετικό στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Ίδια ατμόσφαιρα και στη Συγγρού, όπου τις τελευταίες ημέρες επικράτησε το αμφιλεγόμενο σενάριο της «βραχείας κεφαλής», ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με διαφορά εντός των πλαισίων στατιστικού λάθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κάποιους λόγους, μάλλον για τη δημιουργία κλίματος ευφορίας, τα ηγετικά στελέχη της Συγγρού ανέφεραν συχνά πυκνά το επιχείρημα που βασίζεται στην εκρηκτική άνοδο του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη που μας πέρασε αλλά και στις προβλέψεις για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα των διεθνών οίκων ηλεκτρονικού στοιχήματος.

Παρ’ όλα αυτά, οι ψυχραιμότεροι στο επιτελείο της ΝΔ επεσήμαιναν και το ενδεχόμενο «κάποιοι μπορεί και να παίζουν με το ηλεκτρονικό στοίχημα και ”στήνουν” καταστάσεις».

Η αγωνία, όσο κυλούν οι ώρες, φθάνει σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού και οι πλέον έμπειροι στην Κουμουνδούρου μιλούν για ντέρμπι. Και οι δύο πρωταγωνιστές επισημαίνουν πως στο εκλογικό αποτέλεσμα θα υπάρξουν εκπλήξεις, πέραν των δύο μονομάχων. Το τελικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής καθώς και το τελικό ποσοστό του ΚΚΕ περιλαμβάνονται σε αυτές τις ενδεχόμενες εκπλήξεις, σύμφωνα με όσα λέγονται στα γραφεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ όλοι αναλογίζονται τις επιπτώσεις από την εκλογική διαδικασία, με το βλέμμα καρφωμένο στην επόμενη ημέρα και τις διαφαινόμενες εξελίξεις εντός ΠΑΣΟΚ και εντός Κεντροαριστεράς.

Την ίδια ώρα που ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός στην Ελλάδα, νέες παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων και κέντρων λήψης αποφάσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ελάχιστα κεκαλυμμένοι εκβιασμοί και ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά μιας χώρας συνιστούν τον πυρήνα των δημόσιων δηλώσεων αυτών των παραγόντων.

Τελευταίος αλλά όχι ύστατος στο σίριαλ αυτών των παρεμβάσεων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος και αυτός παροτρύνει τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα «να μη γυρίσουν την πλάτη στο ευρώ».

«Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπει» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Κάτω Βουλή και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει την Κυριακή η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Μπόσμπαχ θεωρεί ότι, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά αναδειχθεί το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, «τότε η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι, μόνον, θέμα χρόνου».

«Εάν η ριζοσπαστική Αριστερά επιμείνει να δηλώνει ότι εύχεται να έχει τις βοήθειες από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης στο ακέραιο, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει στα ανταλλάγματα, τότε θα είναι θέμα χρόνου, πριν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ» εκτίμησε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε ότι στην Ελλάδα λείπουν ο δυναμισμός της οικονομίας της, η ανταγωνιστικότητα και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

«Τα νέα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα (από τους εταίρους της), δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιωδώς την κατάσταση» εξήγησε. Απέκλεισε, πάντως, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «να γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης