Λάμπρος Παναγιώτου

«Ημέρα μνήμης, ημέρα σεβασμού σε όσους φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Φωτεινό παράδειγμα για όλους, να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε περιόδους κρίσης αναμμένη τη φλόγα της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά την εκδήλωση που έγινε στον «ναό της Δημοκρατίας» για τα 40 χρόνια της αποκατάστασης του ανεκτίμητου αυτού αγαθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο όροφο και στον όμορφο εκθεσιακό χώρο της Βουλής από νωρίς το πρωί υπουργοί, βουλευτές, πρώην υπουργοί, εκπρόσωποι των σωμάτων στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, αλλά και άνθρωποι που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι εισόδου στη Βουλή πήραν θέση για να συμμετάσχουν στη λιτή αλλά μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Σαμαράς μπήκε στον χώρο συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οικοδεσπότης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιξε το βιβλίο της μεταπολίτευσης μαζί με τον λαό. Ένα εγχείρημα που φάνταζε δύσκολο, αλλά με την ομόνοια και την ομοψυχία το πετύχαμε. Πέρα από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει να ομονοούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Δεν χωράνε στη δημοκρατία μας οι αρνητές της και εκείνοι που αμαυρώνουν τον κοινοβουλευτισμό» είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ήταν από τους πρώτους που πήραν θέση στη πρώτη γραμμή. Δίπλα του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. Ο βραχύσωμος πολιτικός ήταν το «εμπόδιο» της άμεσης επαφής που θα μπορούσε να είχε ο Φώτης Κουβέλης με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Λίγο αργότερα στην αίθουσα μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φορούσε ένα ανοιχτό μοντέρνο κοστούμι, σε άψογο συνδυασμό με τη ζώνη και το παπούτσι. Η αριστερά ενίοτε αγνοεί το πρωτόκολλο, οπότε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μοδάτος αλλά χωρίς γραβάτα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ξεχώρισε λόγω ύψους στη δεύτερη σειρά, μόλις είδε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πήγε κοντά του, τον χαιρέτισε και του είπε κι ένα αστείο για τον εγγονό της, που το λέει ο μικρός μόλις βλέπει τον Τσίπρα στην τηλεόραση, γεγονός που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να χαμογελάσει.

Το καλό κλίμα το διέκοψε η σοβαρή έλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε βαρύς στον χώρο, αλλά στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε μιλώντας για αρκετή ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η δημοκρατία ενώνει» θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας τους δύο άντρες, ίσως και για πρώτη φορά, να μιλάνε τόση ώρα και σε τόσο καλό κλίμα. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Βούτση έδιναν τροφή για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών. Όποιος έζησε στη Βουλή τις κόντρες Βενιζέλου-Τσίπρα σήμερα τους έφτυνε για να μην τους ματιάσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρέτισε όλους τους αρχηγούς και τον Δημήτρη Κουτσούμπα και στάθηκε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κι εκεί που θα στεκόταν ο πρωθυπουργός.

«Εμένα δεν με χαιρετίσατε …» είπε περιπαικτικά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ (αντί του Καμμένου) και η παρεξήγηση λύθηκε με τις εξηγήσεις Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον αντιλήφθηκε, στα αλήθεια, καθώς περίμενε να δει στην αίθουσα τον Πάνο Καμμένο.

Ο Γιάννης Τραγάκης ήταν στην πρώτη γραμμή δίπλα στον Φώτη Κουβέλη, ξεπερνώντας το πρόβλημα του ύψους. Κάτι που δεν έγινε με τον άλλο βραχύσωμο πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Χριστογιάννη, που αν και παρών έβλεπε πολλά πλάνα του κάμεραμαν της Βουλής να τον αφήνουν εκτός οθόνης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε πως δεν είδε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όταν αργότερα οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες απάντησε με ένα «όλα καλά». Χθες όμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έδειχναν να σφάζονται μεταξύ τους για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Κάρολος Παπούλιας είδε όλη την έκθεση με το φωτογραφικό υλικό, δηλαδή τα γεγονότα από το ’74 και μετά. Σαράντα χρόνια πέρασαν από μπροστά του γρήγορα, μέσα σε σαράντα λεπτά, ξυπνώντας του θύμησες.

Πίσω του ο πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε στην ξενάγηση της Έκθεσης βήμα βήμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούσαν Κουβέλης και Τέρενς Κουίκ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε νωρίς. Έτσι κύλησε η σημερινή μέρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Μια γιορτή του λαού, χωρίς τον λαό.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε πως εδώ θα πρέπει να γίνεται από δω και μπρος η επέτειος της 24ης Ιουλίου. Εδώ, στον «ναό της δημοκρατίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης