Ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει από τις μεταρρυθμίσεις, κατάσταση που φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον οι Έλληνες, εκτίμησε σε συνέντευξή του στην «Bild» ο Μάριο Ντράγκι.

​«Τώρα όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Ντράγκι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για οικονομικό πισωγύρισμα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2015, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση (αυτή της δημοσιονομικής εξυγίανσης). Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έχει καταφέρει να βγει από την κρίση παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει από τους πιστωτές της, υποστήριξε ότι «η τελευταία χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο».

 
«Τώρα, όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και αυτό που χρειάζονται πάνω απ’ όλα η χώρα και οι πολίτες της είναι ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δομικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη σ’ ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Δεν φταίει το ευρώ

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ακόμα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στο ευρώ, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση​«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν λίγη σχέση με το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό με τη στήριξη των εταίρων της» είπε, καταλήγοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίζει ποιο κράτος ανήκει ή δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Βρυξέλλες και ΔΝΤ συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Ουάσινγκτον, η οποία διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νέιθαν Σιτς διεμήνυσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την επιμονή του Ταμείου να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα με πιο δυναμικές μεταρρυθμίσεις, συνοδευόμενο από ελάφρυνση του χρέους, υπαινισσόμενος ότι τάσσεται υπέρ και του πακέτου των «μέτρων-κάβα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης