Συζήτηση για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την τελική κατάρτιση του «Σχεδίου Ελλάδα», που θα παρουσιαστεί στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, και την παρακολούθησαν δήμαρχοι της περιοχής και πρόεδροι επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων.Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, στην εισήγησή του σημείωσε πως «το θέμα στην Ελλάδα της κρίσης είναι το πώς ξεκινά η ανάπτυξη τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής, έλλειψης ρευστότητας και πόρων. Σ΄αυτό θα πρέπει να απαντήσει ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα σήμερα».Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε την ανάγκη επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας, της οικονομίας, των θεσμών και του μοντέλου διακυβέρνησης: «Η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξε τις υποδομές στην ανάπτυξη, αλλά τώρα είναι η ώρα να πάμε από τις υποδομές στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα. Πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός που έχει ανάγκη ο νεοέλληνας», τόνισε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε λόγο επίσης για συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων, διασύνδεση της παιδείας με την έρευνα και παραγωγή, αλλά και επέκταση των συνεργειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και σε άλλες τομείς πέραν των υποδομών, επιτάχυνση των επενδύσεων και «κορυφαίες αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο σύνταγμα και στο κοινωνικό κράτος».
«Απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της γνώσης και του πολιτισμού. Χρειάζεται μία προοδευτική διακυβέρνηση και σχέδιο για Ελλάδα. Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με το λαό. Αν μπορούμε το φτιάξουμε, κερδίσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος Απόστολος Πόντας, πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης Ε.Δ.Ε.Μ., αναγνωρίζοντας πως εκπροσωπεί έναν πολιτικό φορέα που σε πολλούς μπορεί να μην είναι γνωστός, σημείωσε πως «εφόσον θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και ρεαλιστικά να αλλάξουμε το πρωτόκολλο διαχείρισης της χώρας και του δημόσιου διαλόγου, η αρχή είναι να έχουμε εκπλήξεις με νέα πρόσωπα και κόμματα, καθώς αυτό αποτελεί ένα άλμα προόδου και πίστεως».«Πρέπει να αφυπνίσουμε τη συνείδηση του ενεργού πολίτη και φωνάζουμε ότι πρέπει να πάμε μαζί με τους νέους κάθε ηλικίας. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που φέρονται ως παλιοί πολιτικοί και παλιοί πολιτικοί που στις ιδέες τους και τις προτάσεις τους έχουν την φρεσκάδα των νέων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Πόντας. «Το χειρότερο μήνυμα που έχει υπάρξει από την κρίση των τελευταίων ετών, είναι το «ό,τι και να κάνουμε τίποτα δεν αλλάζει». Εμείς λοιπόν «ερχόμαστε να πούμε ότι “τα πάντα αλλάζουν όπως αλλάζετε και εσείς, όπως οι περισσότεροι από εσάς που παρακολουθείτε ήσασταν διαφορετικοί πριν από δεκαετίες, όπως και τα κόμματα που στηρίζατε”».Σε σχέση με το «Σχέδιο Ελλάδα», ο κ. Πόντας ανέφερε πως «πρέπει να επενδύσουμε στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη – συνέπεια – καινοτομία» και τόνισε πως «η αρχή για την ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει από τον Πειραιά, ως πύλη εισόδου και εξόδου».

Τους άξονες για το αναπτυξιακό σχέδιο του Πειραιά εισηγήθηκαν οι Μιχάλης Κυριακίδης και Τάσος Γρηγοριάδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης