«Ανησυχούμε» είναι ο τίτλος που επιγράφει το ρεπορτάζ της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφερόμενη στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στους ελληνικούς φόβους μετάδοσης της ιταλικής κρίσης.

Η εφημερίδα γράφει: «Την Ιταλία και την Ελλάδα τις συνδέει μια ιστορία άνω των 2.000 χρόνων. Και οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς λέγοντας μάλιστα ‘una faccia, una razza‘ . Σήμερα, όπως είπε, τις δύο χώρες συνδέει η υπερχρέωση, κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «FAZ» συνεχίζει επισημαίνοντας πως ο Γερμανός ομόλογός του από τη μεριά του «επαίνεσε το πρόγραμμα εξυγίανσης της Αθήνας και υπογράμμισε πως το ιταλικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το ελληνικό». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η Γερμανία θέλει πρώτα να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Μέχρι τότε μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ελάχιστα τις επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Ιταλίας αλλά και Ε.Ε. Ακόμη επαίνεσε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης και δήλωσε ότι χαίρεται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το ρεπορτάζ της «Handelsblatt», η οποία τονίζει: «Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτήν την εβδομάδα βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση όσον αφορά στην πώλησή τους οφείλεται κυρίως στην ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Εάν ξεσπούσε εκεί και πάλι η ευρωκρίση, θα συνέπαιρνε και την Ελλάδα ως τη χώρα με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία είναι μαζί με τη Γερμανία μια σημαντική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην κρίση στην Ιταλία έρχονται να προστεθούν και εσωτερικά προβλήματα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα βρίσκεται τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος με ανοιχτά ακόμα πολλά θέματα όπως τη διοικητική μεταρρύθμιση».
Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης