Σε δημοσίευμά της η «La Libre Belgique»κάνει μία αναδρομή στις ημέρες κατά τις οποίες η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο και το τι επακολούθησε.

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η Άγκελα Μέρκελ μέσα στην ελληνική παγίδα» και πρόκειται για ένα κομμάτι αφιερώματος στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι βαθιά σοκαρισμένη με όσα αποκαλύπτονται το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2010. Στις Βρυξέλλες o σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: «Όλοι οι αριθμοί μας είναι ψεύτικοι. Η χώρα μου ταλανίζεται από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν χρόνια, αλλά είμαι αποφασισμένος να την καταπολεμήσω. Θα χρειαστώ βέβαια υποστήριξη και βοήθεια. Στη Σύνοδο επικρατεί η σιωπή. Η Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η Ευρώπη, ως κοινότητα αξιών, αμφισβητείται από τα ψέματα των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και το ευρωπαϊκό σύστημα έχει καταστεί συνένοχο».

»Εκείνο που εντυπωσιάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες τη βραδιά της 10ης Δεκεμβρίου – περισσότερο από τη σοβαρότητα της κατάστασης της χώρας του – είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση, εδώ και πολλούς μήνες. Οι ιθύνοντες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας είχαν συνειδητοποιήσει πολύ καλά ότι η τραπεζική κρίση του 2008 κινδύνευε να επεκταθεί στα κράτη και ότι πρώτα θα θίγονταν τα πιο ευάλωτα.

»Με τον μεγαλύτερο κυνισμό ο Καραμανλής διακινδυνεύει τη στάση πληρωμών. Η Ελλάδα το έχει ξαναζήσει, αλλά τώρα ανήκει στην Ευρωζώνη. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, ο Καραμανλής εμπλέκει την υπευθυνότητα και τη φερεγγυότητα 16 άλλων χωρών. Συνεχίζει όμως να μην κάνει τίποτα, αναμένοντας τις εκλογές του Φθινοπώρου 2009.

Γίνεται τότε εμφανές ότι κάτι λείπει στην νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί» καταλήγει το άρθρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης