«Σίγουρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τόσο οι δηλώσεις Ζάεφ, όσο και η χτεσινή συνέντευξη του κ. Κοτζιά προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, το πρωί, προσθέτοντας ότι η επικείμενη σημερινή επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν θα αφήσει αμφιβολία για το εάν έχουμε τελειώσει ή όχι με τη συμφωνία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί μία ιστορική ευκαιρία και επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο», με επιδίωξη για «μία συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο και που θα προσφέρει στη χώρα πολλά περισσότερα». Κάλεσε αυτούς που κάνουν, όπως είπε, μαθήματα πατριωτισμού στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν πού έχει οδηγήσει τη χώρα μας ο στρουθοκαμηλισμός (για το γεγονός ότι πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη FYROM με τη συνταγματική ονομασία της) και πώς ακριβώς έχει ωφεληθεί η χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια από αυτήν την εκκρεμότητα. «Ακριβώς, λοιπόν, επειδή τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση στη FYROM που θέλει να αφήσει πίσω της ένα παρελθόν εθνικισμού και αλυτρωτισμού και θέλει κι αυτή να κοιτάξει το μέλλον της σε νέες βάσεις συνανάπτυξης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία, την οποία καλώς κάνει που την αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης επεσήμανε ότι δεν υπήρξε, σε καμία περίπτωση, έλλειψη ενημέρωσης των κομμάτων και πως βέβαια θα ξαναγίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων. «Αυτό που έχει υπάρξει όμως» υπογράμμισε, «είναι έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά της ΝΔ» και εξήγησε ότι «είδαμε άλλη γλώσσα να χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό της χώρας. Εκεί μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αντίθετα, ερχόμενος στο εσωτερικό είδαμε να αρνείται την επίλυση, να λέει ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί από μία επόμενη κυβέρνηση και να αντιδρά σε οποιαδήποτε προοπτική λύσης». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να βρει αφορμές και προσχήματα, ώστε να μη διατυπώσει μία ξεκάθαρη θέση, ακριβώς επειδή η ίδια έχει τρομερά εσωτερικά προβλήματα» παραπέμποντας σε δημοσιεύματα για τον «φανερό ή υπόγειο πόλεμο μεταξύ Γεωργιάδη και Μπακογιάννη».

Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «είναι διαφορετικό το να έχεις πρόβλημα μέσα στο ίδιο το κόμμα σου, όπως έχει η ΝΔ σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και το να έχουν διαφορές δύο κόμματα που συγκυβερνούν». Παρατήρησε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές με τους ΑΝΕΛ, «όπως επίσης είναι γνωστό ότι η κυβερνητική συνεργασία εδράζεται στην κοινή αποφασιστικότητα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για ανόρθωση της οικονομίας». «Θα δούμε τι τελικά θα κάνει ο κ. Καμμένος και το κόμμα του, εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Η κ. Σβίγκου εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα έχει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, «ακριβώς επειδή αυτή η συμφωνία είναι στη βάση της εθνικής γραμμής που διαμορφώθηκε μετά το 2007 και επειδή επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020, απάντησε ότι το βασικό ζήτημα έως τον Αύγουστο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την έξοδο από το χρέος και η συμφωνία για το χρέος και πως «την επόμενη μέρα, όμως, πρέπει η κυβέρνηση να θέσει όλα εκείνα τα ζητήματα, τα οποία αντί να προσθέτουν στη χώρα αφαιρούν», κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει με δεδομένες και τις επιδόσεις στην οικονομία και με δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν το 2017 ως ένας συμβιβασμός μεταξύ των ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, εξαιτίας των διαφορετικών εκτιμήσεων που έκαναν για τα πλεονάσματα.

Ως προς το θέμα της άδειας στον Κουφοντίνα, σημείωσε ότι η δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβάται από την τήρηση των νόμων και πως το αν θα δοθεί ή όχι άδεια δεν το αποφασίζει καμία κυβέρνηση και καμία αντιπολίτευση, αλλά οι λειτουργοί της Πολιτείας. «Η ΝΔ προσπαθεί να επενδύσει σε αυτό το ζήτημα και κάνει λάθος» σχολίασε, για να τονίσει πως «η αντίθεσή μας είναι κατηγορηματική, εννοείται, με ό,τι έκανε η 17 Νοέμβρη, αλλά όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στον νόμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης