«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέροντας επιπλέον ότι «πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού». «Είναι δυνατόν» αναρωτήθηκε «να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας. Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «παιδαριώδη νομικά προσχήματα» με τα οποία «η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, υπέγραψε ήδη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον ειδικό νόμο 4060/2012, την παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου της δανειακής σύμβασης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και συνιστά τη νομική βάση όλου του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις αυτής της σύμβασης απαιτούν ρητή εξουσιοδότηση ειδικού νόμου, όπως έγινε με την τελευταία τροποποίηση-παράταση μέχρι 28.2.2015, που υπογράφηκε με ειδική εξουσιοδότηση που παρείχε ο νόμος 4316/2014. Αναφέρει ακόμα ότι «κακώς η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση και την ψήφο των δικών της βουλευτών, εμπλέκει σε μία πρόσθετη νομική περιπέτεια τη χώρα, κακώς οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών και δημόσιους λειτουργούς στο να θέσουν την υπογραφή τους χωρίς εξουσιοδότηση, κακώς άσκησε πιέσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ)».

Καλεί δε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «να ζητήσουν και να δουν το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους τους και ως φορέας της εμπιστοσύνης τους ο κ. Βαρουφάκης, με ποιόν τρόπο δηλαδή υπογράφουν “γλείφοντας” εκεί που με τόσο ευκολία “έφτυναν” μέχρι τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης