Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΝΔ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αφήνει η βουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, εξαπολύει πυρά κατά της σημερινής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Η υπεύθυνη του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι εκεί που είχαμε ξεπεράσει το στάδιο του grexit, τώρα συζητείται συνέχεια, παντού και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία «για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να σταματήσει να μεγαλώνει ο λογαριασμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Ασημακοπούλου κάνει λόγο για απίστευτη ελαφρότητα, αναφερόμενη στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ότι λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του κράτους, χαρακτηρίζει πράξη ανικανότητας και κυβερνητικού αλαλούμ την ΠΝΠ για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ και επισημαίνει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι ο έντιμος συμβιβασμός ή η ρήξη χωρίς, όμως, όπως τονίζει, να έχει τέτοια εντολή.

Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας εάν προκύψει κάτι τέτοιο από τις εξελίξεις, ενώ απαντά σε όσους εξακολουθούν να ζητούν διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Νίκο Αρμένη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΡ: Να ξεκινήσω με το θέμα που προέκυψε χθες, μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, του κ. Μάρδα, ότι λείπουν τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ για ανάγκες του κράτους. Αργότερα, ο ίδιος είπε ότι βρέθηκαν τα χρήματα. Πώς είδατε αυτήν τη δήλωση;

ΑΠ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς με εντυπωσιάζει η απίστευτη ελαφρότητα με την οποία έγινε όλο αυτό το σκηνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός της χώρας, όπως είπατε, βγαίνει το πρωί σε μία συνέντευξη από το σπίτι του και λέει… έχω ένα θέμα… δεν έχω τετρακόσια εκατομμύρια για να πληρώσω τις συντάξεις του Απριλίου, στις 24 του μήνα, δηλαδή σε δύο μέρες. Μέχρι να φτάσει στο γραφείο ανακοινώνει σε άλλο κανάλι ότι “ξέρετε έγινε μία σύσκεψη και τα λεφτά τα βρήκα”. Πού τα βρήκε; Τα βρήκε από την τροπολογία που έχει περάσει εδώ και ένα μήνα που λέει ότι εθελοντικά μπορούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία, να συνεισφέρουν από τα ταμειακά τους διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό. Λίγο αργότερα, έρχεται στη Βουλή και συζητάμε τη δεύτερη κατά σειρά Πράξη του Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση, το οποίο καθιστά υποχρεωτικό τον εσωτερικό δανεισμό από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα πανεπιστήμια και από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, και τα νοσοκομεία και από παντού. Αυτή είναι μίαα κατάσταση πρωτόγνωρη, η οποία νομίζω ότι δεν μπορεί, πλέον, να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από αυτούς που έχουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΕΡ: Δεν είναι όμως μία λύση, δεδομένου ότι έφτασε η κατάσταση εκεί που έφτασε; Από τη στιγμή που έλειπαν τα χρήματα;

ΑΠ: Πριν από ενάμιση μήνα, αφού η κυβέρνηση έκανε αυτή τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου- η οποία είναι η παράταση του μνημονίου για τέσσερις μήνες- αλλά εγώ θα την πω η συμφωνία της δημιουργικής ασάφειας. Μία συμφωνία που ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή, ούτε για να τη συζητήσουμε και βεβαίως ούτε για να ψηφιστεί. Με βάση, λοιπόν, αυτήν τη συμφωνία κινείται η κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Πριν ενάμισι μήνα, λοιπόν, ως τομεάρχης για τα δημοσιονομικά θέματα της Νέας Δημοκρατίας έκανα μία επίκαιρη ερώτηση στον κ. Μάρδα και του είπα ότι θέλω να μιλήσουμε λιγότερο σαν οικονομολόγοι και περισσότερο σε επίπεδο νοικοκυροσύνης. Τι χρωστάμε στους έξω, σε μισθούς, σε συντάξεις, σε υποχρεώσεις του κράτους για ένα χρονικό διάστημα, τέσσερις εώς έξι μήνες; Και από πού σκέφτεστε να βρείτε τα χρήματα; Και ο κ. Μάρδας μού απάντησε «δεν μπορώ να σας πω γιατί είναι σημαντικό. Διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή αλλά μην ανησυχείτε, έχουμε πηγές εσόδων». Πάμε λοιπόν στις πιθανές πηγές εσόδων. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές το άμεσο διάστημα, άμα δει κανείς πού βρισκόμαστε. Εμείς έχουμε τεράστια spreads αυτήν τη στιγμή. Οι αποδόσεις των οικονομικών ομολόγων είναι στο 30%, όταν άλλων χωρών έχουνε πάει στο μείον. Δηλαδή πληρώνεις για να επενδύσεις τα λεφτά σου. Πάνε οι αγορές. Κοινά. Δεν το βλέπω. Τελευταία φορά που μπήκαν σε έκδοση εντόκων ήταν η προ προηγούμενη για εκατομμύρια. Δεν λέει κάτι αυτό. Ρωσία; Δεν είδα η όποια κουβέντα να φτάνει σε ένα σημείο άμεσα να πάρουμε πολλά δισ. Αυτά που χρειαζόμαστε. Άρα τι μένει; Ο εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, να στραφεί κανείς στο εσωτερικό. Και η ερώτηση που έκανα και χθες στον κ. Μάρδα και θα του την ξανακάνω όταν θα συζητάμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή. Αύριο, για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας, από πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα; Εκτός από το εσωτερικό, η μόνη άλλη λύση είναι η συμφωνία με τους εταίρους.

ΕΡ: Αντίστοιχα αιχμηρή είναι η κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση και για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όμως και η δική σας κυβέρνηση πέρασε πάμπολλα μέτρα, ρυθμίσεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πως είναι δυνατόν για την ίδια πρακτική να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση;

ΑΠ: Είναι καλή ερώτηση και θέλω να πω τρία πράγματα σ’ αυτό. Πρώτον: Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Επιτρέπεται, η κυβέρνηση, για κάτι που είναι πολύ επείγον, για κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως, να πάρει μόνη της ένα μέτρο και αργότερα να το συζητήσει στη Βουλή. Εμείς το χρησιμοποιήσαμε αυτό. Η σημερινή κυβέρνηση μάς έκανε κριτική απίστευτη. Καταλύεται η Δημοκρατία, κάνετε βασιλικά διατάγματα, είστε χουντικοί που χρησιμοποιείται αυτή την πρακτική. Δεν θεωρώ σωστό το επιχείρημα, «επειδή το κάνατε εσείς δεν μπορείτε να μιλάτε για μας». Διότι δεν εξελέγη αυτή η κυβέρνηση για να κάνει τα ίδια με αυτά που κάναμε εμείς, εξελέγη για να κάνει κάτι διαφορετικό, το οποίο η ίδια είχε ανακοινώσει. Η κ. Κωνσταντοπούλου, όταν ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής, είπε: «Δεν θα φέρνω νομοσχέδια με το κατ’ επείγον, δεν θα δέχομαι άσχετες τροπολογίες και δεν θα κάνω Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρώτον, νομοσχέδιο με το κατ’ επείγον, τροπολογίες άσχετες οχτώ, εννιά, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σ’ ένα μήνα και για σοβαρά πράγματα. Εμείς, όμως, επειδή το απορρίπτω αυτό, δεν θα απέρριπτα μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αν συμφωνούσα ότι υπάρχει λόγος για να γίνει. Δεν θα το έκανα αυτό σαν αντιπολίτευση. Αντιθέτως, εμείς φέραμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ναι, για πράγματα τα οποία ήταν υποχρεώσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά φέραμε και ένα σωρό, οι οποίες ήταν για το καλό του κόσμου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Είπε «όχι». Γιατί; Γιατί ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή είναι η διαφορά μας. Λοιπόν, η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μία πράξη ανικανότητας, ανευθυνότητας και του γενικότερου κυβερνητικού αλαλούμ στη διαπραγματευτική τακτική σε αυτήν τη στιγμή που ακολουθεί, η οποία ακούω ότι ο κόσμος χαίρεται επειδή διαπραγματεύονται σκληρά. Μάλιστα. Το αποτέλεσμα; Γιατί δεν κρίνεσαι από το πόσο σκληρά διαπραγματεύεσαι, κρίνεσαι από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

ΕΡ: Να έρθουμε λοιπόν στη διαπραγμάτευση. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός grexit;

ΑΠ: Καταρχάς, θεωρώ εξόχως αρνητικό ότι ενώ είχαμε ξεπεράσει το στάδιο του να συζητάμε για grexit, τώρα συζητιέται συνέχεια από παντού. Ξορκίζουμε το κακό, αλλά και έμπρακτα έχουμε πει ότι θα βάλουμε πλάτη για οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει για να μη χρεοκοπήσουμε. Αν είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα μετά από τόσα χρόνια θυσίες, αλλά ναι εκεί είμαστε. Εμείς θα βάλουμε πλάτη, αλλά όχι αν βλέπουμε ότι πηγαίνει η χώρα στον γκρεμό.

ΕΡ: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΑΠ: Μακάρι να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά για να το συζητάμε αυτήν τη στιγμή και να το συζητάνε παντού, μάλλον είναι ένα θέμα προς συζήτηση, αν μη τι άλλο. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτό το θέμα προς συζήτηση.

ΕΡ: Ακούω και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αρκετά στελέχη να ζητούν με επιμονή να κλείσει, όσο το δυνατόν συντομότερα, η συμφωνία με τους εταίρους. Ποια, όμως, συμφωνία να κάνει αποδεκτή η ελληνική κυβέρνηση; Αυτή την οποία είχατε απορρίψει κι εσείς; Γιατί περιείχε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία και η προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε απορρίψει.

ΑΠ: Πάμε να δούμε γιατί ζητάμε να κλείσει η συμφωνία. Αυτή η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την κατάσταση, αυτή η κουβέντα περί grexit, όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, η εσωτερική στάση πληρωμών, ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, όπου δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα, που δεν κινείται τίποτα. Αυτή η κατάσταση είναι ένας λογαριασμός συνολικός για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες, ο οποίος κάθε μέρα ανεβαίνει. Γι’ αυτό, λοιπόν, βιαζόμαστε να τελειώνει το θέμα της συμφωνίας, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να σταματήσει να μεγαλώνει ο λογαριασμός, γιατί θα τον πληρώσουμε τον λογαριασμό, δεν αποφεύγεται. Αυτός είναι ο λόγος που βιαζόμαστε. Πάμε στους όρους. Η ΝΔ είχε μείνει στο περίφημο «mail Χαρδούβελη» το οποίο ήταν η περίφημη τελευταία διαπραγματευτική θέση των δανειστών,ουσιαστικά, πάνω στην οποία προκλήθηκαν εξελίξεις, δεν υπήρξε συμφωνία. Άρα αυτό, αν θέλετε, είναι ένα μέτρο σύγκρισης στο αποτέλεσμα. Τι προέβλεπε το «mail Χαρδούβελη» σαν αρνητικό, κυρίως; Την άφιξη του ΦΠΑ στον τουρισμό. Κακό μέτρο, δεν λέω. Επίσης, τι είχε; Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία ήταν ψηφισμένη για να σωθούνε και να είναι βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προέβλεπε φέτος στον προϋπολογισμό μία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, της τάξης του 4,4%. Αυτά τα κακά πράγματα κατ’ εμέ. Ή μάλλον τα μέτρα. Βεβαίως, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, όλα αυτά τα πράγματα. Και, βεβαίως, υπάρχει και το θέμα του χρέους, υπάρχει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ύψους του. Αυτά τα πράγματα είναι ένα πακέτο. Εμείς είχαμε μείνει σε ένα σημείο. Τώρα αυτό που θα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση, έντιμα, είναι ποιο είναι το πακέτο, το οποίο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση που έχει την πρωτοβουλία, που έχει την ευθύνη, που έχει τη λαϊκή εντολή, μέχρι πού θέλει να το πάει. Για να μπορέσω κι εγώ να τοποθετηθώ. Φυσικά, δεν θέλω να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Φυσικά, δεν θα το προτείνει η κυβέρνηση, θα προτείνει κάτι άλλο. Τι είναι, επιτέλους, αυτό το πράγμα, το οποίο προτείνει. Εγώ βλέπω σήμερα να βγαίνει από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή, του κ. Θεοχαράκη, και από τις δηλώσεις γενικότερα, έχω την αίσθηση ή αν θέλετε την ανησυχία ότι έχουν κατεβεί τα μολύβια πάλι. Δηλαδή, ότι κάθισαν σε ένα τραπέζι, ο καθένας είπε αυτά που είπε, τώρα κατέβασαν τα μολύβια και πάμε πάλι στην πολιτική διαπραγμάτευση. Ποιο είναι το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμφωνίας; Πρέπει γρήγορα να καθοριστεί. Εμείς, σας είπα, θα είμαστε υπεύθυνοι, θα πούμε την αλήθεια. Ότι, ναι, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να καλυφθεί η ζημιά, η επιπρόσθετη που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες. Αλλά πρέπει να το δούμε και αυτό είναι ευθύνη της κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση έχει δύο λύσεις. Η μία είναι αυτό που λέμε έντιμος συμβιβασμός. Αυτό απαιτεί, καταρχάς, να συμβιβαστεί η κυβέρνηση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα ο λογαριασμός μεγαλώνει και τα λεφτά τελειώνουνε. Οπότε, με βάση αυτή την πραγματικότητα, τι είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να κάνει; Να μας το πει για να αξιολογήσουμε τη συμφωνία. Η άλλη είναι η ρήξη, για την οποία νομίζω ότι είναι σαφές, ότι δεν έχει εντολή να πάει σε ρήξη. Ο κόσμος περιμένει μία καλύτερη συμφωνία. Εγώ δέχομαι να αναμετρηθεί το καλύτερο με το «mail Χαρδούβελη». Δέχομαι ακόμα να αναμετρηθεί με τη λογική της σημερινής πραγματικότητας. Αλλά, πρέπει να δούμε μίαα συμφωνία.

ΕΡ: Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, είναι πιθανό ένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας; Επειδή το βλέπω να ακούγεται, να γράφεται.

ΑΠ: Δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου.

ΕΡ: Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΝΔ θα συμμετείχε σε μία τέτοια κυβέρνηση;

ΑΠ: Σας είπα και πριν. Αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα. Με ποιον; Τι; Πώς έχει συμβεί; Ποια είναι η κατάσταση γύρω μας; Με τι όρους; Δεν μπορείς να την κάνεις σε πλασματικό χρόνο. Πρέπει να την κάνεις σε πραγματικό χρόνο, με πραγματικά δεδομένα αυτή την κουβέντα. Η γενική Αρχή είναι ότι θα κάναμε οτιδήποτε εξασφαλίζει τη χώρα, ένα, να μη χρεοκοπήσει και δεύτερο να μείνει στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία, με βάσει τα οποία οποιαδήποτε εξέλιξη θα κριθεί από την πλευρά της ΝΔ.

ΕΡ: Τελευταία ερώτηση σε σχέση με τα εσωκομματικά στην ΝΔ. Υπάρχει ένας αριθμός στελεχών, βουλευτών, που επιμένουν να ζητούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου. Ο κ. Σαμαράς λέει ότι θα γίνει εθνική συνδιάσκεψη και προσυνδιασκέψεις και ότι το έκτακτο συνέδριο θα γίνει αργότερα, στον κατάλληλο χρόνο. Αυτή η εικόνα, όμως, που εκπέμπει η ΝΔ, με όλη αυτή την εσωκομματική συζήτηση που είναι σε εξέλιξη, μήπως δεν είναι καλό για την ΝΔ; Πώς το βλέπετε;

ΑΠ: Εντάξει, δεν είναι καλό. Θα ήταν καλό να είμαστε όλοι ομόφωνοι σε όλα. Όμως, αυτό συμβαίνει στα κόμματα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ο καθένας δικαιούται να εκφέρει την άποψή του και βεβαίως κρίνεται. Και για τον χρόνο στον οποίο την εκφέρει και για την άποψη που μπορεί να εκφέρει και για τα προσωπικά κίνητρα που μπορεί να έχει για τις απόψεις που εκφέρει. Το κάθε στέλεχος κρίνεται. Είτε είναι ηγετικό, είτε δεν είναι ηγετικό. Είτε είναι από τη βάση, είτε είναι κοινοβουλευτικός, είτε είναι οτιδήποτε. Από κει και πέρα, μέσα σε ένα κόμμα υπάρχουν συντεταγμένες διαδικασίες, μέσα από τις οποίες κινούνται οι εξελίξεις. Κάναμε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής, είπε «αν υπάρχει κάποιος που θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, θέμα συνεδρίου, εδώ να το πει, μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες». Δεν έγινε αυτό. Ούτε στην Πολιτική Επιτροπή έγινε. Αποφασίσαμε να κάνουμε τις συνδιασκέψεις, που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, να πάμε, δηλαδή, στη βάση. Γιατί, ωραία, τα ηγετικά στελέχη, σας είπα, έχουν και φιλοδοξίες προσωπικές. Η βάση τι θέλει. Δεν χάθηκε ο χρόνος να κάνουμε συνέδριο. Αυτήν τη στιγμή, μία μέρα που ο υπουργός Οικονομικών λέει «μπορεί να μην έχω για συντάξεις», «α ναι, έχω για συντάξεις» και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, που δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη συμφωνία, αν θα πάμε σε ρήξη, νομίζω ότι προέχει το καλό της χώρας. Εδώ είμαστε για να συνεχιστούν οι εξελίξεις συντεταγμένα και μέσα στη ΝΔ. Και δεν έχω καμία αμφιβολία και για τον κ. Σαμαρά, αλλά και όλους όσους είμαστε και στο Κοινοβούλιο και που αγαπάμε τη ΝΔ, ότι θα φροντίσουμε οι εξελίξεις να γίνουν όπως πρέπει για το καλό της χώρας, πάνω απ’ όλα. Γιατί αυτό είναι το στίγμα του κόμματός μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης