Με νέο της άρθρο, που φέρει την υπογραφή του Σάιμον Νίξον, η Wall Street Journal εκτιμά πως η «πολιτική των άκρων» πλήττει μόνο τους Έλληνες προς το παρόν.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Η Ελλάδα δεν είναι πια τόσο μεγάλο βάρος για την ευρωζώνη» και σε αυτό ο Νίξον τονίζει πως η ευρωζώνη δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση στην Ελλάδα αλλά αντίθετα «υπάρχουν αποδείξεις για ενίσχυση της ανάκαμψης στην ζώνη του ευρώ, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία που συμβάλουν στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίξον αποδίδει την άνοδο των «λαϊκιστικών κομμάτων» στην Ευρώπη «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», στα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας και στην «οργή για τη διαφθορά των παραδοσιακών κομμάτων».

Για τον ίδιο «το βασικό μάθημα από την ελληνική κρίση είναι πως καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη ή οικονομικά επιτυχής εάν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

»Η ανάκαμψη έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ανακάλυψε ότι έχει ακόμη μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ με τους πιστωτές της από ότι πίστευε. Από το 2010 μέχρι το 2013, ο φόβος της μετάδοσης που οδήγησε την ευρωζώνη στα δύο διαδοχικά προγράμματα στήριξης για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν πιέσεις από τις αγορές στην ευρωζώνη για να υποχωρήσει στα ελληνικά αιτήματα», αναφέρει ακόμη, μεταξύ άλλων η Wall Street Journal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης