Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Νωρίτερα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές που δεν είχαν ορκιστεί, δηλαδή οι κ.κ. Παπανδρέου, Χατζηδάκης, Κεδίκογλου, Σταϊκούρας και Αβραμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Οι βασικοί άξονες των προγραμματικών θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών στο Δημόσιο. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής θα μιλήσουν το βράδυ της Κυριακής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένσταση ΣΥΡΙΖΑ

Πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης πήρε τον λόγο, καταθέτοντας ένσταση προς το προεδρείο, θέτοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξάντληση του χρονικού περιθωρίου των ομιλιών των βουλευτών, αρχής γενομένης από το Σάββατο το πρωί. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε το αίτημα προς τους βουλευτές για το αν επιθυμούν να ξεκινήσουν οι ομιλίες των βουλευτών το πρωί του Σαββάτου ή το απόγευμα- όπως είχε αρχικά οριστεί. Δια βοής αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία το απόγευμα του Σαββάτου.

H ομιλία Σαμαρά

Λίγο πριν τις 19.30 ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως θα μιλήσει «χωρίς περιστροφές, γενικολογίες και εύκολες υποσχέσεις». Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «ο λαός έχει ανάγκη από τέσσερα πράγματα» κι αυτά είναι η αλήθεια, η προοπτική, η ελπίδα και το κουράγιο. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όμως, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια», επεσήμανε.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα τα καταφέρει, αλλά και την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, αφού όπως είπε, με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα του ελληνικού λαού.

«Στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης. Στόχος η διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που κάποιοι από το εξωτερικό υπονομεύουν και άλλοι στην Ελλάδα αποδυναμώνουν», υπογράμμισε.

«Ξέρουμε ότι δεν θα είναι όλα εύκολα, αλλά βλέποντας την ενότητα του ελληνικού λαού μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Θέλω από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που μου συμπαρασταθήκατε στο πρόβλημα της υγείας μου. Τις προηγούμενες ημέρες κατάλαβα ότι δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια, αλλά και με τη ψυχή και την καρδιά. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο κάποιες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμόσουμε αναμφίβολα. Πίσω από τους γκρίζους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι και αυτούς πρέπει να υπηρετούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα όσα συμφώνησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θα τηρηθούν και θα αποτελέσουν πυξίδα της νέας κυβέρνησης.

«Κύρια επιδίωξη μας είναι να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα φιλική προς τις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ως παραδείγματα τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ, σημειώνοντας όμως ότι το δημόσιο θα έχει λόγο και έλεγχο και θα υπάρξουν περιβαλλοντικές ρήτρες. Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε, επιπλέον, ότι θα υπάρξουν συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, περιφερειακών λιμάνια και αεροδρομίων και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν και οι υδάτινοι πόροι.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τίτλους κυριότητας. «Στόχος είναι να δημιουργηθεί υπεραξία γης για όλες τις γύρω περιοχές. Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα προχωρήσει ανεξάρτητα», δήλωσε.

Ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των δανειοληπτών έτσι ώστε η κάθε δόση των δανείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης