Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πρακτορείο ειδήσεων MNI αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο Γιούνκερ άσκησε κριτική στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Πάντως ο Γιούνκερ επεσήμανε στη χθεσινή του συνέντευξη ότι υπάρχει η αυξανόμενη πεποίθηση πως μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εντύπωσή μου μετά τις συνομιλίες μου με αρκετούς συναδέλφους είναι ότι αυξάνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Από την άλλη, όλοι αυτοί με τους οποίους μίλησα επέμειναν ότι στη συμμετοχή (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Τον βρίσκω πολύ συμπαθητικό, πολύ εποικοδομητικό και έχω μια πολύ φιλική σχέση μαζί του», σχολίασε ο Γιούνκερ.

Παρόλα αυτά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μείγμα διαφορετικών τάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γιούνκερ σχολίασε ότι «δεν βοηθά τη διαδικασία. Ο Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα. Δεν δίνει την εντύπωση ότι το κατανοεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο MNI ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε επίσης τις απόψεις του σχετικά με τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να συμμετέχει στην επίλυση της κρίσης.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες -όπως η Die Welt, η Frankfurter Allgemeine, η Suddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel- σχολιάζουν επίσης και τη χθεσινή πρόταση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με την τακτοποίηση αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η Αθήνα πρόκειται να καταβάλει κανονικά τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, σχολίασε μια γερμανική πηγή σύμφωνα με τη Welt, θα ήταν «ένα ακόμη θετικό μήνυμα». Θα ήταν «ενθαρρυντικό, διότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα το έχει καταλάβει: χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης