Σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση, προφανώς φυλάκιο – παρατηρητήριο, για να παρακολουθεί την κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή.

Σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάστασηΣτην αποκάλυψη προβαίνει η παραδοσιακά κεμαλική εφημερίδα «Cumhuriyet», η οποία μέχρι στιγμής διατηρεί τη σοβαρότητά της, χωρίς να εκφράζει ακραίες εθνικιστικές θέσεις, όπως ο υπόλοιπος κεμαλικός Τύπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησάκι Cavus βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τα Ίμια. Στρατιωτικοί παρατηρητές, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν πως η Τουρκία στήνει το φυλάκιο ως σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης για την άφιξη περιπολικών ή πολεμικών σκαφών ή και ελληνικών αλιευτικών στις βραχονησίδες, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε η τουρκική πλευρά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, άφησε να εννοηθεί ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού (Γαύδος) και η πρόκληση ζημιών στην πρύμνη του δεν έγινε εσκεμμένως. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι μετά τη δική του εμπρηστική παρέμβαση στην Κ.Ο. του κόμματός του, είπε στους δημοσιογράφους πως «υπήρξε ενός είδους προσέγγιση μεταξύ των δύο σκαφών». Βεβαίως, η λέξη «προσέγγιση» δεν απηχεί την πραγματικότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει και μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να αντιλήφθηκε πως ξεπεράστηκαν ακόμη και τα όρια της επιθετικότητας, έστω κι αν αυτή η ρητορική χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί πως σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο δεν κυριαρχεί το ζήτημα των Ιμίων ή το χθεσινό περιστατικό, ούτε καν η υπόθεση της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά η φράση του Ερντογάν για τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα για τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο κυρίαρχος τίτλος είναι «Δεν ένιωσαν ακόμη το οθωμανικό χαστούκι», φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην Κ.Ο. του κόμματός του. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δύο εικοσιτετράωρα μόλις πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα.

Όπως πανθομολογείται στην Τουρκία, το ραντεβού της Πέμπτης μεταξύ Ερντογάν και Τίλερσον προσλαμβάνει ιστορική διάσταση, αφού από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η μελλοντική σχέση Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Με εξαίρεση την εφημερίδα «Hürriyet», η οποία σε ένα πολύ μικρό μονόστηλο αναφέρεται στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, ο τουρκικός Τύπος «χορεύει» στο αντιαμερικανικό «ροκ-εν-ρολ» που κλιμακώνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδραση αυτή των τουρκικών media εκφράζει και την προτεραιότητα της Τουρκίας όσον αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί παρατηρητές στην ανατολική Μεσόγειο, η «εκστρατεία του Αφρίν δεν φαίνεται να εξελίσσεται τόσο ικανοποιητικά όσο θα ήθελε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας».

Πιθανή συνάντηση των δύο ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και με αναφορά σε πηγή του ελληνικού Πενταγώνου, μετά το συμβάν στα Ίμια επιχειρείται άμεση συνάντηση μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, «προκειμένου να ξεκαθαριστεί με λόγια σταράτα» το ποιες είναι οι επιδιώξεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Παραμένει άγνωστο το εάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως, μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είχε ανακοινωθεί πως θα εντατικοποιηθούν οι άμεσες επαφές μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, η εσπευσμένη επαφή-ραντεβού των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί είτε στη Ρώμη είτε στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη δεν έχει «κλείσει» ούτε ο τόπος ούτε η ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης