Με ειδική αναφορά από τον Θ’ αντιπρόεδρο του Σώματος, Μάριο Γεωργιάδη, και προεδρεύοντα του Γ΄ Θερινού Τμήματος της ολομέλειας, η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία, είναι το πολίτευμα της ισότητας, της ελευθερίας, της βούλησης, της χωρίς φόβο έκφρασης, του σεβασμού στην πλειοψηφία αλλά και στις μειοψηφίες, της διαφορετικότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας. Είναι το πολίτευμα που δεν αφήνει περιθώρια για μίσος, διχασμό ή αδιέξοδα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθύμισε παράλληλα, ότι η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και μέχρι σήμερα, όπως είπε, «παραμένει το πολίτευμα του σύγχρονου και πολιτισμένου κόσμου, στέρεα και επί τόσους αιώνες, και αυτό σημαίνει πολλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί επιχείρησαν να την καταστρέψουν. Όμως, ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι το κατάφεραν και σίγουρα ούτε η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση και η αναστάτωση στον πλανήτη θα το πετύχει. Γιατί μετά τη δημοκρατία δεν υπάρχει ενδιάμεσος χώρος, δεν προσφέρεται a la carte, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για κάτι “άλλο”, υπάρχει απλά η άβυσσος», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όλα τα μέλη της παγκόσμιας δημοκρατικής κοινότητας, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε απλά άτομα, ομάδες που καταπιέζονται, ακόμα και ολόκληροι λαοί, να αποκτήσουν επιτέλους αυτά που στερούνται. Γιατί όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει αξία, ούτε ελπίδα. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, στην προάσπιση και κυρίως στη διεύρυνση της δημοκρατίας, και θα έπρεπε να μη τη θεωρούμε πάντα δεδομένη, αυτονόητη ή κεκτημένη».

Ακόμα, ο Θ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής μίλησε για την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Βουλή είναι ο χώρος στον οποίο, όλοι μαζί μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να επιδιώκουμε για ευρύτερες συμφωνίες και μεγαλύτερη αποδοχή, ώστε ευκολότερα να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για τον ελληνικό λαό, γιατί, μην ξεχνάμε, πάντα θα υπάρχει η αγωνία της καθημερινότητας. Ίσως κάποιοι να επιθυμούσαν πάντα να συμφωνούμε σε όλα. Όμως, εδώ βρίσκεται και το μεγαλείο της δημοκρατίας. Όποιος διαφωνεί, είναι το ίδιο αξιοσέβαστος και σύμφωνος με εκείνον που συμφωνεί και το ίδιο συμβάλλει με τις δικές του ιδέες στην ομαλή λειτουργία της. Κάποιες φορές, είναι αλήθεια, ότι “δοκιμάζονται” οι διαδικασίες, αλλά γενικά αποδεικνύεται ότι πραγματικά σφυρηλατούνται οι αρχές και οι αξίες του κοινοβουλευτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δημοκρατία μας δεν παύει να παραμένει ένα ζωντανό πολίτευμα που, φυσικά, εξελίσσεται, με την προϋπόθεση βέβαια της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και της συσπείρωσης όλων στον κοινό σκοπό. Είναι στο χέρι μας να την εμπλουτίσουμε. Μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά σαν λαός, εάν τηρούμε τα βασικά στη συνεννόησή μας και πιστέψουμε στη συλλογική δύναμη που προσφέρει η συνεργασία, που, άλλωστε είναι βασική αρχή της δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης