«Ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Καθημερινή , λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνοντας όμως ότι ο κύριος κίνδυνος τώρα είναι ο εφησυχασμός.

«Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε στην « Κ» την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπoυργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

«Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Όμως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε στην ομιλία του στην σύνοδο πως «ο ανταγωνισμός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και την προσφορά εργασίας, φθηνού και καλύτερα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, έχει ανατρέψει τα δεδομένα» και υπογράμμισε ότι η λύση για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι η νομισματική πολιτική και η παροχή ρευστότητας που, όπως σημείωσε, βοηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα. Η μόνη λύση μακροπρόθεσμα είναι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «πάει καλά, καλύτερα από ό,τι αναμέναμε» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό. «Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Ανατολική Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι’ αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης