Πριν από αρκετές εβδομάδες στους διπλωματικούς διαδρόμους των δυτικών πρεσβειών στην Αθήνα είχε συζητηθεί με πολύ ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία συγκρότησης ενός άξονα συνεννόησης μεταξύ των βαλκανικών χωρών και ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων στο μοντέλο που έχει ήδη λειτουργήσει όσον αφορά τις χώρες του λεγόμενο «Visegrad».

Το « Visegrad» αφορά τις πρώην ανατολικές χώρες με επίκεντρο την αυστριακή διπλωματία.Το « Visegrad» αφορά τις πρώην ανατολικές χώρες με επίκεντρο την αυστριακή διπλωματία. Σε αυτήν την περίπτωση που αφορά τα Βαλκάνια κυρίως ο αμερικανικός παράγων θα επιθυμούσε να συγκροτηθεί ένα κανάλι συνεννόησης στο οποίο θα διαδραμάτιζε ρόλο διακριτικού συντονιστή η Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το κανάλι συνεννόησης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα την Ρουμανία την Βουλγαρία και Σερβία αλλά και τη ΠΓΔΜ ενδεχομένως και την Αλβανία και στο μέλλον γιατί όχι το Κόσσοβο και τη Βοσνία. Αυτό θα ήταν το ιδεατό πλαίσιο μιας συγκροτημένης διπλωματικής δραστηριότητας δια μέσου του οποίου θα αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω σύνδεση όλων των χωρών αυτών τόσο με την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και την αμερικανική διπλωματία.

Πρόκειται λοιπόν για μία προσπάθεια ενσωμάτωσης των Βαλκανίων Πρόκειται λοιπόν για μία προσπάθεια ενσωμάτωσης των Βαλκανίων αλλά και των μικρών δυτικοβαλκανικών χωρών εκτός Κροατίας και Σλοβενίας στο Δυτικό γίγνεσθαι.

Βεβαίως το σχέδιο αυτό είναι μακροπρόθεσμης προοπτικής και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει από τη μία μέρα στην άλλη λόγω και της συγκεκριμένης καχυποψίας που παραδοσιακά κυριαρχεί στην περιοχή ιδιαίτερα μετά τη νέα πραγματικότητα που αναδύθηκε από την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H βίλα Μir στο ΒελιγράδιΈτσι λοιπόν στη Villa «Mir» πραγματοποιήθηκε το δείπνο εργασίας με το οποίο ξεκίνησε, την Παρασκευή, στο Βελιγράδι, η 2η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις υποδέχθηκε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στη βίλα που χτίστηκε για να μείνει (αλλά δεν πρόλαβε λόγω θανάτου) ο ιστορικός ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ το 1999 μετακόμισε εκεί -και συνελήφθη στο ίδιο μέρος δυο χρόνια αργότερα- ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στις 10.00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), οι τέσσερις ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό σημείο των διαβουλεύσεων αναμένεται να αποτελέσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να γίνει και η προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018, ενώ επιπρόσθετα θα συζητηθεί εκτενώς η προετοιμασία της Βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και θέματα που άπτονται των υποδομών, της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας- Σερβίας – Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Αλέξης Τσίπρας - Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Μπόικο Μπορίσοφ - Μιχάι Τουντόσε

Οι τέσσερις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11.00 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης