Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και άγνοια των θεμάτων καθοδήγησαν τα βήματα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό», υπογραμμίζει ο Βουλευτής ΝΔ Επικρατείας, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΝΔ. Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκωδικοποιώντας το περιεχόμενο των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο μείζον θέμα, που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας, τονίζει: «Η αλήθεια είναι ότι είναι εισφοροεισπρακτικό για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προτείνει περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κοινωνικά ανάλγητο αφού προβλέπει την περικοπή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους και διαλύει ότι ζωντανό και δημιουργικό έχει μείνει στην Ελληνική οικονομία».

Αναφορικά με το καίριο θέμα της απουσίας Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πλήρης άγνοια και αδυναμία να εφαρμοστεί μια πολιτική στήριξης των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με τρόπο δίκαιο, αποτελεσματικό και στοχευμένο και φυσικά με ενεργητικές και όχι επιδοματικές πολιτικές στήριξης».

Ο κ. Οικονόμου στο πλαίσιο της συνέντευξής του, εξήγησε στο που διαφωνεί το κόμμα του, αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό αλλά και στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που θα στηριχθεί η ΝΔ για να μπουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία. Απάντησε στο θέμα της μία και μοναδικής αναλογιστικής μελέτης που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2014 και μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που είχε υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση ΝΔ και κατήργησε η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «είναι πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Κ. Οικονόμου, η κοινωνία είναι ανάστατη και «βράζει» με τις αντιδράσεις των φορέων να είναι αμείωτες, για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Που εστιάζονται κατά την άποψή σας, οι λάθος χειρισμοί της;

Απ. Η ΝΔ διαφωνεί με τον ασφαλιστικό νόμο που προτείνει ο κ Τσίπρας γιατί δεν δίνει διέξοδο στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας αφού δεν το συνδέει με την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης αλλά το αντιμετωπίζει μόνο με δημοσιονομικούς όρους. Η αλήθεια είναι ότι είναι εισφοροεισπρακτικό για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες και αγρότες), προτείνει περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (των νέων συντάξεων άμεσα, των παλαιών συνταξιούχων σε επόμενο χρόνο), κοινωνικά ανάλγητο αφού προβλέπει την περικοπή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους και διαλύει ότι ζωντανό και δημιουργικό έχει μείνει στην Ελληνική οικονομία (εξοντωτικές προβλέψεις για ασφαλιστικές –φορολογικές επιβαρύνσεις των επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών). Η ΝΔ στηρίζει την πρόταση της πάνω στους εξής άξονες : βασική σύνταξη-ανταποδοτικότητα, επικουρικότητα-επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση.

Ερ. Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση και με την αφόρητη πίεση των θεσμών για κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τα τέλη Απριλίου, βλέπετε η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη διαπραγματευτική ικανότητα ή ευελιξία ή αξιοπιστία να πετυχαίνει τουλάχιστον τις «αποκαλούμενες» ως κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για το ασφαλιστικό ή βλέπετε πως θα τραπεί σε άτακτη υποχώρηση;

Απ. Τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν είναι θετικά. Ακούμε για σκληρούς όρους που θέτει η τρόικα και τους συζητά η κυβέρνηση. Αν λάβουμε υπόψη τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με την διαπραγματευτική πανωλεθρία του κ. Τσίπρα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τις συντάξεις του κόσμου αλλά και για την φοροεπιδρομή που περιμένει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ερ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κάνει το Δεκέμβριο του 2014 τη μοναδική στην Ελλάδα, αναλογιστική μελέτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα υπήρχε μία ήπια –όπως εξηγούσε- προσαρμογή του 2% στις συντάξεις για το 2015 και μετά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είχε ορόσημο έως το 2060, χωρίς να χρειαστεί ούτε ένα σεντς μείωσης στις συντάξεις. Με όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2015 έως και σήμερα – ακόμα και με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας- τι μπορεί να εγγυηθεί «αυτό» το νέο ασφαλιστικό;

Απ. Με ρυθμό ανάπτυξης 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και προσδοκώμενο 2,7% για το έτος 2015, η μεσοσταθμιστική μείωση του 8% για τις επικουρικές συντάξεις το 2015 όπως είχε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν ικανή συνθήκη για να προχωρήσουμε χωρίς καμία περαιτέρω μείωση των συντάξεων σε βάθος χρόνου. Αλήθεια πόσο διαφορετικά μιλάμε σήμερα 15 μόλις μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ερ. Το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό, με βάση τις παρούσες καταστάσεις και συνθήκες, μπορεί να εφαρμοστεί; Με ποιες προϋποθέσεις και υπό ποιες οικονομικές συνθήκες;

Απ. Όπως ήδη σας είπα η αρχιτεκτονική μας στηρίζεται στους εξής πυλώνες: βασική σύνταξη-ανταποδοτικότητα, επικουρικότητα-επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση. Οι τρεις αυτοί πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να στηριχθούν σε ένα δυναμικό παρονομαστή, δηλαδή απαιτούν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και προς θεού όχι πάλι πελατειακές συμπεριφορές αλλά δικαιοσύνη έναντι όλων.

Ερ. Όλες τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε και υλοποίησε η ΝΔ για το ασφαλιστικό, ακυρώθηκαν ή καταργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που δεν έχει «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Ποιοι είναι οι λόγοι κατά την άποψή σας, που η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε βελτίωση –όπως είχε πει- όλων των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, τις κατήργησε;

Απ. Ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και άγνοια των θεμάτων καθοδήγησαν τα βήματα της κυβέρνησης. Το συμμάζεμα των προηγούμενων 2,5 ετών από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν δεδομένο και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα και αποτελεσματικά. Σήμερα,15 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είδαμε ούτε μια πρωτοβουλία εξορθολογισμού και μεταρρύθμισης, εκτός βέβαια των περικοπών στις συντάξεις που ήδη ξεκίνησαν το 2015 και θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υπάρχει πλήρης άγνοια και αδυναμία να εφαρμοστεί μια πολιτική στήριξης των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με τρόπο δίκαιο, αποτελεσματικό και στοχευμένο και φυσικά με ενεργητικές και όχι επιδοματικές πολιτικές στήριξης. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα αποδείχτηκε κοινωνικά ανάλγητη αδιάφορη και προκλητική κατ’ ουσίαν, περιοριζόμενη σε φιλανθρωπίες με ψίχουλα προς τους αδύναμους πολίτες.

Ερ. Η Νέα Δημοκρατία τονίζει καθημερινά, πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση τους. Κρίνετε πως αν δεν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό από τη Βουλή, να αποτελέσει την αιτία ή την αφορμή για να οδηγούμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές;

Απ. Αν απολέσει την δεδηλωμένη για οποιονδήποτε λόγo στη Βουλή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αποτελεί παρελθόν και θα οδηγηθούμε σε εκλογές ώστε να δώσει τη λύση ο λαός στο σημερινό τέλμα και αδιέξοδο που ζούμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πανέτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης