Με αφορμή τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντήθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας όπου πραγματοποιήθηκε η επετειακή Σύνοδος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις διεξάγονται στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957 στο ΚαπιτώλιοΟι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957 στο Καπιτώλιο, και εκεί επίσης υπεγράφη νωρίς το μεσημέρι η Διακήρυξη της Ρώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα και έγινε ένας απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας. Παράλληλα, ελήφθησαν αποφάσεις επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τουσκ: H Eυρώπη πρέπει να είναι ενωμένη»

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, επίσης, ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη»

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης.

Αναφέρθηκεστην ηχηρή απουσία της ηγεσίας της Βρετανίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Mια τέτοια εορταστική συνάντηση, όπως είναι 60η επέτειος της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή επειδή η Βρετανία απουσιάζει».

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

Στη Ρώμη και ο Αλέξης Τσίπρας…

Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία από την Παρασκευή και προσφάτως είχε δηλώσει ότι «η Σύνοδος θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον», ενώ επίσης έχει θέσει το ζήτημα της διαφύλαξης του κοινωνικού μοντέλου της Ένωσης, του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και του εργασιακού κεκτημένου.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε καθημερινά τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Ρώμης.

«Έθεσα το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η διακήρυξη

Οι κατευθύνσεις οι οποίες θα ληφθούν αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης. Επίσης, σ΄αυτό σημειώνεται η ικανότητά των «27» να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις για την Ευρώπη.

Η Σύνοδος της Ρώμης πάντως δεν είναι παρά τη αρχή της διαδρομής ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της Ε.Ε., με διετή ορίζοντα, έως τις επόμενες ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2019.

Σημειώνεται, πως μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας διατηρήθηκε, αν και υπάρχουν ενστάσεις πολλών χωρών, το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης σύμφωνα με πληροφορίες υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επίσης επισημαίνονται τέσσερις στόχοι-προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, στο σχέδιο τους οι «27» αρχηγοί δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση, η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη Διακήρυξη στα ελληνικά

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη Διακήρυξη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης