Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, να τονίζει ότι «δεν θα αφήσουμε την Αθήνα στο χάλι και τον μαρασμό που οι άλλοι δημιούργησαν» και σύσσωμη την αντιπολίτευση να αντιδρά στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας και να καταψηφίζει, το νομοσχέδιο για την ανάπλαση έγινε δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής, με την θετική τοποθέτηση της πλειοψηφίας.

Απέναντι στις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες του δήμου Αθηναίων και δημιουργείται μια αχρείαστη εταιρεία μόνον και μόνον για να διοριστούν «ημέτεροι», ο κ. Σπίρτζης κάλεσε τους βουλευτές να αναφέρουν ποιες αρμοδιότητες και ποιοι πόροι αφαιρούνται, και απέρριψε την κριτική περί «τακτοποίησης» φιλοκυβερνητικών στελεχών στην εταιρεία. Καταλόγισε, τόσο στην σημερινή ηγεσία του Δήμου, όσο και στις προηγούμενες, ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της πρωτεύουσας, «απάνθρωπης για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα» με «μηδενικούς» ελεύθερους χώρους. Ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε σχετικά και στην κατάργηση οργανισμών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου των μεγάλων πόλεων, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων ή η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπλαση του Κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος συνυπογράφει το νομοσχέδιο, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο συντονισμός των φορέων ώστε να προχωρήσουν τα έργα, και έφερε ως παράδειγμα τα Προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα έργα στα Εξάρχεια (να ανοίξει ξανά το Πολυτεχνείο κ.ά.) που απαιτούν την συνεργασία πολλών φορέων. «Μακριά από μας το αν ο δήμαρχος είναι ή όχι της αρεσκείας μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουν τα πράγματα για την Αθήνα» τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης και επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορισμούς. Απέδωσε δε, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, στο ότι «χάνει τα αντιπολιτευτικά της ερείσματα», λόγω των θετικών πλέον, στοιχείων στην οικονομία, και των θετικών μηνυμάτων από την αγορά.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκαν την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία εντοπίζει ελλείψεις και ασάφειες στο νομοσχέδιο και υπογραμμίζει ειδικότερα, ότι δεν είναι σαφές αν η άσκηση των αρμοδιοτήτων από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» θα υπακούσει στο γενικότερο και ειδικότερο σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, ή θα εκπονηθεί από τα αρμόδια κεντρικά και τοπικά όργανα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θανάσης Μπούρας ανέφερε ότι πρόκειται για μία ακόμη ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα προς το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, και υποστήριξε ότι η νέα αυτή εταιρεία υλοποιεί τον στόχο της κυβέρνησης να «καπελώσει» τον δήμο Αθηναίων, για να μοιράζει εκείνη την τράπουλα των έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗ.ΣΥ., Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για μια «άχρηστη» και «αχρείαστη» εταιρεία που ιδρύει η κυβέρνηση, και ισχυρίστηκε ότι προχωρά σε μια κρατική υπερσυγκέντρωση, καταπατώντας ουσιαστικά δύο άρθρα του συντάγματος.

«Η Αθήνα δεν θα σωθεί από μια τέτοια εταιρεία», επισήμανε και ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι, ο οποίος τόνισε ότι τον πρώτο λόγο για την ανάπλαση των Αθήνων, θα έπρεπε να έχουν ο δήμος και η Περιφέρεια.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας είναι υπόθεση της πάλης των κατοίκων της.

Ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) μίλησε για ένα νομοθέτημα, «πρότυπο προχειρότητας», και συνέκλινε στην άποψη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υφαρπάξει αρμοδιότητες και πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απάντησε στον βουλευτή της ΔΗΣΥ ο οποίος του έθεσε «θέμα Καλογρίτσα» με αφορμή το έργο Πάτρα – Πύργος.

«Το έργο “Καλογριτσιάδα Νο 4” σας το χαρίζουμε. Καλό θα ήταν να πείτε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θέλετε να ξεχνάτε αυτό που είχατε κανονίσει, να δοθεί με μηδενικές εκπτώσεις το έργο στις μεγάλες εταιρείες. Διότι αν δεν είχαμε αυτές τις εκπτώσεις σήμερα, δεν θα το ενέκρινε η ΕΕ, η οποία ξεσκονίζει κάθε σύμβαση που υπάρχει στη χώρα από τότε που δώσατε 1,2 δισ. περισσότερα στα έργα των αυτοκινητόδρομων» είπε.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης έκανε δεκτή τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παρασκευόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Αρ. Μπαλτάς, να συμπεριληφθεί στους στόχους του νέου φορέα και η ίδρυση Μουσείου Δημοκρατίας. Εισηγούμενος την τροπολογία, ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για την έλλειψη ενός τέτοιου μουσείου στην πόλη-λίκνο της Δημοκρατίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια του πρόεδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για την δημιουργία αυτού του έργου. Από την πλευρά του, ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης