Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο διευρύνονται οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιταχύνεται η υπηρεσιακή εξέλιξη των λειτουργών της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και ρυθμίζονται λήξασες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με προσδοκώμενο όφελος για το ελληνικό Δημόσιο 178 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, ενώ συνάντησε τις επιφυλάξεις των υπόλοιπων κομμάτων, τα οποία θα διευκρινίσουν την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασική παράμετρος της επιφύλαξης της αντιπολίτευσης αποτέλεσε η διαδικασία διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων που προκύπτουν από τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έχουν λήξει ανεκτέλεστες. Η διευθέτηση γίνεται και υπό το πρίσμα οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2009 που καταργεί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, αλλά και μιας εντύπωσης αδιαφάνειας, που πανθομολογούμενα έχει εμπεδωθεί σε σχέση με τις συμβάσεις αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές παρατηρήσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Θ. Νταβλούρος, εντοπίζοντας σειρά ασαφειών και ζητώντας «να βάλουμε καθρέφτη στο παρελθόν».

Αντιθέτως, η εισηγήτρια της ΝΔ Τάνια Ιακωβίδου, αντιμετωπίζοντας την έντονη καχυποψία του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών, υπογράμμισε πως «οι επιτροπές της Βουλής δεν είναι δικαστήρια» και θεώρησε πως τα στοιχεία που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε υπ’ όψιν των βουλευτών συνιστούν έναν «ξεκάθαρο χάρτη όπου “ουδέν κρυπτόν” υπάρχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης