«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Μίλησε για «άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού» την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης».

«Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψετε ποτέ;», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ’19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει “σκανδαλολογία”, θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

«Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας» σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για «εμμονή» να επιτίθεται στην Αριστερά και δήλωσε «Σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας πολιτικός της άκρας δεξιάς».

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, στον οποίο καταλόγισε εμμονή στο να επιτίθεται στην Αριστερά

«Σας έχει πάρει έχει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Μητσοτάκη, τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος, ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που τον κατηγόρησε γιατί δεν επικοινώνησε ακόμα είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με τον κ. Γιλντιρίμ και συνέχισε: «Είναι ανεύθυνο από την πλευρά σας να βγαίνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο και να εγκαλείτε τον πρωθυπουργό γιατί δεν έπραξε αυτό ακόμη. Είναι επιπολαιότητα γιατί δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψη μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί, ενδεχομένως, να μας μπλέξει σε περιπέτειες. Σοβαρευτείτε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη».

Στο ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η σημερινή κυβέρνηση έχει αξιοπιστία στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας: «Μιας και συναντιέστε συχνά τώρα τελευταία με τον Αμερικανό πρέσβη, ρωτήστε τον να σας απαντήσει, είναι φίλος σας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να καταφέρεστε εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τόσο κρίσιμα θέματα και να μιλάτε για μια κυβέρνηση αναξιόπιστη να χειριστεί τα εθνικά θέματα. Διότι ουσιαστικά, όταν το λέτε αυτό, μιλάτε για μια χώρα αναξιόπιστη, σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή η αίσθηση ευθύνης και συνεννόησης που θέλετε; Εγώ είμαι ανοιχτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να έχω έναν διαρκή και ανοιχτό δίαυλο μαζί σας και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά εδώ χρειάζεται θέση ευθύνης, υπευθυνότητας».

Στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ανοιχτός να την κουβεντιάσει, αλλά αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, σε περίοδο έντασης ή για επικοινωνιακούς λόγους.

Στο θέμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης αν θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Προανακριτική Επιτροπή και παρατήρησε: «Θα ήταν άτοπο, σφάλμα, ανευθυνότητα, ο πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα να έσπευδε να προδικάσει και την αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής και το ποιους η Επιτροπή, μέσα από διαδικασίες εσωτερικές θα αποφασίσει να καλέσει ή όχι ως μάρτυρες. Να μην αγχώνεστε γιατί αυτοί οι τρεις-κουκουλοφόροι κατ εσάς-προστατευόμενοι, όμως, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν όνομα και επώνυμο, βρίσκονται ήδη στη δικαιοσύνη, την οποία ελπίζω να εμπιστεύεστε, όπως εμπιστευόμαστε και εμείς. Η δικαιοσύνη έχει τις καταθέσεις τους, ενδεχομένως αν χρειαστεί θα τους ξαναεξετάσει και πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη ότι την αξιοπιστία τους θα την κρίνει η δικαιοσύνη και όχι εμείς εδώ με μια απλή ψηφοφορία».

Στην κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συνεργάζεται στην κυβέρνηση με ένα «ακροδεξιό κόμμα», εννοώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η ακροδεξιά έχει πάρει την ηγεμονία στη Ν.Δ.» και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «γιαλαντζί φιλελεύθερο» και «ακραία δεξιό πολιτικό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τελευταίες συλλήψεις ατόμων από το χώρο της ακροδεξιάς, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη παρατήρησε: «Σας θυμίζω τα όσα άστοχα είχατε δηλώσεις προ καιρού ότι “η μήτρα της τρομοκρατίας σε αυτόν τον τόπο προέρχεται μονάχα από την αριστερά”. Και μόλις πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν έξι, ίσως και παραπάνω, από τη άκρα δεξιά, τρομοκράτες, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Και δεν βρήκατε το θάρρος να πείτε “έκανα σφάλμα”. Λοιπόν αυτή η εμμονή σας να επιτίθεστε στην αριστερά σας καταστρέφει την όποια προσπάθεια σας-αξιέπαινη όντως, να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ένα πολιτικό του μεσαίου, του κεντροδεξιού χώρου. Σας έχει πάρει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά και εσείς, τελικά, δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης