Ακολουθούν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 5ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εξοχότατε φίλε, Πρόεδρε της Αιγύπτου, εξοχότατε φίλε, Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, είναι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που σας φιλοξενώ στη Λευκωσία, μαζί με τους υπουργούς, αλλά και τους εκλεκτούς συνεργάτες σας, για την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας.
Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει και εμπεδώνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διακήρυξη της Λευκωσίας ή το κοινό ανακοινωθέν, που θα εκδοθεί σήμερα και το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητές μας σε όλους τους τομείς της τριμερούς συνεργασίας, ως απότοκο του μεταξύ μας διαλόγου. Μία συνεργασία που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας.

Κυρίες και κύριοι, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πέραν των υφισταμένων τομέων συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεών μας και σε μια πλειάδα νέων δράσεων.

Στα θέματα της ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει -και πρέπει να λειτουργήσει- ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως, πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο εκ των θεμάτων, που απασχόλησε τη Σύνοδο, ήταν και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη στενής συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο της κοινής βούλησης για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων.

Η τριμερής συνεργασία έχει διευρυνθεί και στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και των επικοινωνιών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα την έναρξη της λειτουργίας του Συνεταιρικού Δικτύου Καινοτομίας, που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών. Πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας της δικτύωσης, αλλά και της συσχέτισης των οικοσυστημάτων καινοτομίας και των επιχειρήσεων στις χώρες μας. Απώτερος στόχος μας είναι η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης, προς όφελος της οικονομίας των τριών χωρών.

Ένας άλλος, εξίσου, σημαντικός στόχος είναι όπως, μέσα από κοινές δράσεις, διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μας, στη βάση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπλέον, θέσαμε στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου μία σειρά νέων τομέων δράσης, προς ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Προχωρήσαμε στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε και σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της τριμερούς υπουργικής συνάντησης του Μαΐου, ανταλλάξαμε απόψεις προς την κατεύθυνση ανάληψης κοινών δράσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές του 2018, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ, με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας.

Ένας νέος τομέας συνεργασίας, που αποφασίστηκε σήμερα, είναι αυτός της αξιοποίησης των αποδήμων της διασποράς, όπου, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, συμφωνήθηκε ο καθορισμός κοινής στρατηγικής προσέγγισης, έτσι ώστε τα δίκαια ή τα αιτήματα των χωρών μας από κοινού να προβάλλονται από τους αποδήμους που δραστηριοποιούνται στη διασπορά, προς τις κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν.

Κυρίες και κύριοι, ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς, μέσα από κοινές δράσεις, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στον Λίβανο και την ανάγκη όπως, μέσα από συνέργειες, συμβάλλουμε στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη φίλη χώρα.
Συζητήσαμε, επίσης, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη στήριξή μας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Αίγυπτος, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, εκφράσαμε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, όπως επίσης την πλήρη στήριξή μας στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορούσε να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας πως, δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, όπως η διατήρηση των εγγυητικών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, η διατήρηση εσαεί στρατευμάτων στην υπό μετεξέλιξη -εάν και εφόσον επιτυγχάνετο μία ανάλογη λύση- ήτο η αιτία, δυστυχώς, που οδηγήθηκε μια υστάτη προσπάθεια, στο Κραν Μοντανά, προς επίλυση του Κυπριακού. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν το αποτέλεσμα, δυστυχώς, της αποτυχίας.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία να πω -δεν αποτελεί, και θέλω να το τονίσω, την τελευταία ευκαιρία γιατί εμείς εμμένουμε με αποφασιστικότητα, όπως έχω πει και στον Γενικό Γραμματέα- ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσέλθουμε σε έναν διάλογο, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να γνωρίζουμε πως σε μια νέα Σύνοδο για την Κύπρο θα γνωρίζουν όλοι τις προθέσεις όλων.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω στον εξοχότατο φίλο, Πρόεδρο της Αιγύπτου, κύριο Αλ Σίσι, αλλά και στον φίλο Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, την ευγνωμοσύνη και την ειλικρινή μας εκτίμηση, για τη διαχρονική υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Με τον φίλο, Πρόεδρο Σίσι και τον φίλο Πρωθυπουργό, Αλέξη συζητήσαμε επιπλέον τις σχέσεις Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους, μέσα από την ταχεία εφαρμογή των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημαντικούς τομείς. Κύπρος και Ελλάδα, αυτό που βεβαιώσαμε τον φίλο, Πρόεδρο Σίσι, είναι ότι θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλε Πρόεδρε, εξοχότατε Πρόεδρε, αλλά και φίλε Αλ Σίσι, φίλε, εξοχότατε φίλε, Αλέξη, για ακόμη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις, τις δημιουργικές διαβουλεύσεις με την εδώ παρουσία σας, η οποία και επιβεβαιώνει την κοινή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και του τριμερούς μηχανισμού.

Σας ευχαριστώ θερμά, για άλλη μία φορά, και εύχομαι η επόμενη Σύνοδος να έχει να δώσει περισσότερα αποτελέσματα από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, τα οποία οφείλω να πω καταγράφονται με συγκεκριμένα μέτρα που είναι επ’ ωφελεία των λαών μας.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας, εύχομαι ό,τι καλύτερο και στη φίλη Αίγυπτο και στην αδελφή Ελλάδα. Αν έλεγα τη μητέρα Ελλάδα θα παρεξηγιόμουν από όσους επικαλούνται τη μητέρα Τουρκία. Και επειδή θέλουμε ανεξαρτησία, απεξάρτηση, θέλω να τηρώ τα θέσμια. Και τα θέσμια είναι, ναι η αδελφική σχέση, είτε με την Ελλάδα είτε με την Τουρκία, αλλά και σεβασμός στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά.

(Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση των δηλώσεων του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι)

ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ:
Ευχαριστώ Εξοχότατε, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Για άλλη μία φορά, θέλω να ευχαριστήσω τον Εξοχότατο, αγαπητό φίλο, τον Πρόεδρο, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή. Και επαναλαμβάνω τη χαρά μου για την εκ νέου συνάντησή μου με τον Εξοχότατο Έλληνα Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξη Τσίπρα, στα πλαίσια της 5ης Διάσκεψης.

Κυρίες και Κύριοι, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ των χωρών μας έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτός ο μηχανισμός, από τότε που ξεκίνησε στο Κάιρο, τον Νοέμβριο του 2014, αποτελεί πλέον έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ώρα να ανακεφαλαιώσω τους ιστορικούς δεσμούς μας διαχρονικά, αλλά επιθυμώ να τονίσω ότι αυτός ο μηχανισμός αποσκοπεί στη διατήρηση του ρόλου των χωρών μας στο μέλλον για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.

Στη σημερινή Διάσκεψη αναφερθήκαμε στην ανάπτυξη της συνεργασίας, στην παρακολούθηση των έργων και τους νέους τομείς συνεργασίας, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας στη νεολαία των χωρών μας, η οποία προσδοκά απτά αποτελέσματα μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η επεξεργασία των αποβλήτων και αυτό εξασφαλίζει τη διατήρηση του φυσικού πλούτου και τις περιουσίες αυτών των γενεών.

Η Αίγυπτος ήταν η δεύτερη πατρίδα για τους Έλληνες και τους Κύπριους. Στην Αίγυπτο μπορούμε να οργανώσουμε μία εβδομάδα για την αποκατάσταση της «γέφυρας», τον Ιανουάριο του 2018, όπου Έλληνες και Κύπριοι, που ζούσαν στην Αίγυπτο, μπορούν να την επισκεφθούν για μία εβδομάδα και να επισκεφθούν τα μέρη στα οποία έζησαν ή επισκέφθηκαν.

Κυρίες και Κύριοι, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι συνεπείς στην καταβολή των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τα οποία υποφέρει αυτή η περιοχή. Και όπως συζήτησα χθες, με τον Πρόεδρο, κ. Αναστασιάδη, παραμένει το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό. Βασικά θέματα της περιοχής, ενώ υπάρχουν και κρίσεις που προβάλλονται, όπως είναι η Λιβύη και η Συρία, όπου θα καταβάλλουμε προσπάθειες για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, για τη στήριξη αυτών των λαών, ούτως ώστε να υπερβούν τις διάφορες δυσκολίες.

Η τρομοκρατία παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα, οπότε επιβάλλεται σε όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση αυτής της τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου, το δικαίωμά του στην προστασία της ζωής του. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις για τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, που είναι αποτέλεσμα των καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση των κοινωνικών ενδογενών παραγόντων και η αντιμετώπιση από άποψη ασφάλειας.

Τέλος, θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στον Εξοχότατο Πρόεδρο, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, στον Εξοχότατο Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξη Τσίπρα και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας για περαιτέρω συνεργασία και περαιτέρω σταθερότητα στην περιοχή μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
Είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι, για άλλη μία φορά, εδώ στην Κύπρο, στο πλαίσιο αυτής της τριμερούς συνεργασίας. Μία συνεργασία που, στον βαθμό που πλέον είναι και η 5η κατά σειρά Σύνοδος Κορυφής, αποτελεί πλέον έναν θεσμό. Έναν θεσμό, θα έλεγα, που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ευημερία, σε μία, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύπαθη περιοχή, σε μία περιοχή αστάθειας το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, δεν υπάρχει αμφιβολία, τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη. Και, βεβαίως, η περιοχή μας, η περιοχή, στην οποία συντελείται αυτή η κοινή προσπάθεια των τριών χωρών, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης, που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, θα έλεγα ότι έχουμε έναν κοινό στόχο. Να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, διότι, πέρα από εντάσεις, αναπτύσσονται και ευκαιρίες και ταυτόχρονα να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις, να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις, μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Υπό αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές μπροστά μας, ως πυλώνας σταθερότητας, επαναλαμβάνω, στην περιοχή. Σημαντικές προοπτικές, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας.

Είχαμε την ευκαιρία να επιβλέψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας από την προηγούμενη συνάντησή μας έως σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, με χαρά θα εγκαινιάσουμε σε λίγο τον εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο, με μεταφορά 1.500 ελαιοδέντρων και από την Ελλάδα. Η ελιά είναι ένα σύμβολο φιλίας και συνεργασίας. Αποτελεί και σύμβολο φιλίας και συνεργασίας στην από κοινού προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Επίσης, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με έδρα την Αίγυπτο, αλλά με παραρτήματα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα σημαίνει ότι δίνουμε έμφαση στους νέους ανθρώπους και άρα έμφαση στο μέλλον.

Παράλληλα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, που πιστεύω ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τουρισμό, στην ανάδειξη των λιμένων μας και, βεβαίως, στην ανάδειξη των πολιτισμικών μας αγαθών, των μνημείων. Μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε δύο σημαντικότατους, ίσως από τους σημαντικότερους, στον πλανήτη, αρχαίους πολιτισμούς. Είμαστε συνεχιστές δύο πολύ σημαντικών πολιτισμών και αυτή είναι μια βαριά παρακαταθήκη για όλους εμάς και πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, αποφασίσαμε σήμερα να εντείνουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια. Θεωρώ στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας. Με μια έννοια, θα έλεγα ότι η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική.

Και το στρατηγικής σημασίας έργο, το EuroAfrica Interconnector είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με αυτήν της Ευρώπης, μέσω της Κρήτης και της Κύπρου. Και υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι δίνουμε πολύ σημαντικές προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα καταστεί με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια, που είναι πολύ φιλική φυσικά και στο περιβάλλον, κάτι το οποίο όλοι το έχουμε ανάγκη. Αλλά, νομίζω ότι αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, θα φέρει πιο κοντά τις δύο Ηπείρους.

Ιδιαίτερη σημασία, να μην το παραβλέψω, έχει και η συνεργασία, το εγχείρημα, μάλλον, θα έλεγα, της επίσκεψης οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Και θα ήθελα να το επισημάνω αυτό, ότι αυτή η ενέργεια εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων για στενή συνεργασία που πήραμε το προηγούμενο διάστημα.

Επιτρέψτε μου, τώρα, πριν κλείσω, κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις για τις κοινές μας προσεγγίσεις σε αυτό που ονόμασα πιο πριν «προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σε περιφερειακό επίπεδο». Διότι αυτή η τριμερής συνεργασία, που έγινε θεσμός, πετυχαίνει –και γι΄ αυτό έγινε θεσμός- εξαιτίας του γεγονότος ότι βασίζεται σε μια σειρά από άξονες, οι οποίοι σηματοδοτούν την κοινή μας αντίληψη, την κοινή μας οπτική πάνω σε σημαντικά θέματα, που αφορούν την κρίσιμη αυτή περιοχή, στην οποία ζουν οι λαοί μας.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην κοινή μας αντίληψη πάνω στο Διεθνές Δίκαιο. Στην ανάγκη, δηλαδή, να σεβαστούμε το Διεθνές Δίκαιο. Ο αμοιβαίος σεβασμός στην προώθηση των συμφερόντων μας, αλλά και στην επίλυση των διαφορών μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για εμάς, όσο, όμως, και για την ευρύτερη περιοχή. Διότι, θα έλεγα ότι αποτελεί ένα πρότυπο συνεργασίας, το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε και στις χώρες τις γειτονικές, τις χώρες της περιοχής, διότι από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς δεν αποτελούμε μια συνένωση δυνάμεων έναντι τρίτων. Αντιθέτως, ένα πρότυπο συνεργασίας που θα θέλαμε να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε σταθερά τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Και παράλληλα, επίσης, σταθερά υποστηρίζουμε τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Να καλωσορίσω τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Αιγύπτου στην εξασφάλιση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, που πιστεύω ότι μέσα σε πολλά αρνητικά, το τελευταίο διάστημα, μηνύματα, μπορεί να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας βιώσιμης λύσης, που σημαίνει, ταυτόχρονα, επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών και βεβαίως στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου, ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω, πέρα από την κοινή μας αντίληψη περί Διεθνούς Δικαίου, έχουμε και μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αιγυπτιακός λαός έχει υποφέρει πολλά από την τρομοκρατία. Η Διεθνής Κοινότητα, αλλά και η Ευρώπη πλέον, αντιμετωπίζουν έντονα την απειλή. Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για συλλογική και συντονισμένη δράση, μέσω ενισχυμένης, αξιόπιστης και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και μέσω της διακοπής των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού των διάφορων τρομοκρατικών ομάδων.

Το τρίτο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, σε αυτό το πνεύμα που παρουσίασα πιο πριν, εργαζόμαστε σταθερά, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη.
Τέλος, και οι τρεις χώρες αναπτύσσουμε δράσεις. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, διότι αποτελούμε και έναν δίαυλο επικοινωνίας, αν θέλετε, ανάμεσα σε αυτούς τους σημαντικούς Οργανισμούς, αλλά και αλληλοϋποστήριξης.

Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών μας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μεταφορά τεχνογνωσίας μας δίνει τη δυνατότητα στενής συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια συνεργασία, που πρέπει να εστιάσει στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων, όπως το Μεταναστευτικό, στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη στήριξη προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προώθηση και ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, τόσο στο κοινωνικό πεδίο, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στο οικονομικό πεδίο, μεταρρυθμίσεις, που πολλές φορές είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού πλαισίου.

Η Ελλάδα, βεβαίως, καταβάλλει πάντοτε κάθε προσπάθεια, ώστε να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μεσολαβητής στην περιοχή. Ενδεικτικό των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Κατάρ, μετά την κρίση στον αραβικό Κόλπο.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θα ήθελα, για άλλη μία φορά, να πω ότι αυτός ο θεσμός συνεργασίας προχωράει καλά και αυτή η συνεργασία εμβαθύνεται. Μπορεί στο μέλλον να διευρύνεται, κιόλας, και να προσελκύει και άλλα μέλη. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σταθερά δημιουργήσει τριγωνικές συνεργασίες με σημαντικούς εταίρους και χώρες στην περιοχή, πέραν της Αιγύπτου, και με την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη.

Θα χαρώ, λοιπόν, πολύ στην επόμενη, στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, να είμαι ο οικοδεσπότης στο νησί της Κρήτης, το 2018. Και στην Κρήτη, λοιπόν, να έχω τη χαρά, να έχουμε όλοι μαζί τη χαρά, να δούμε ακόμη περισσότερα βήματα, ουσιαστικά βήματα, σε όλους τους τομείς για την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλοξενία που μας παρέχει εδώ στην όμορφη Λευκωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης