Του Φώτη Τριάρχη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι κ.κ.  Σαμαράς και Βενιζέλος να μεθοδεύουν κινήσεις εκτόνωσης εν όψει των πολιτικών εξελίξεων για την προεδρική εκλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως -με την έναρξη της νέας Συνόδου των εργασιών της Ολομέλειας- την Κ.Ο. της ΝΔ προκειμένου να κάνει ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές του, λίγο μετά την υπόθεση ΕΝΦΙΑ και τις αντικαταστάσεις για να περάσει η τροπολογία.

Οι ομαδικές ερωτήσεις βουλευτών (με πιο πρόσφατη αυτή των «62» της ΝΔ, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ, για τις αγροτικές αποζημιώσεις), οι ενστάσεις για τροπολογίες-νομοσχέδια και η κριτική κατά υπουργών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Μια σειρά νομοσχεδίων έχει προκαλέσει τα αντανακλαστικά των βουλευτών: τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις γενοκτονίες και το ολοκαύτωμα στο αντιρατσιστικό, η μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές ότι, όσο επικρέμαται η απειλή των πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και όσο περνούν νομοσχέδια που είναι αντιλαϊκά, τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ θα αντιδρούν ακόμη πιο έντονα. Επιπλέον, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του Μαξίμου είναι στο πεδίο κριτικής τους.

Σε ένα τέτοιο κλίμα καλείται ο κ. Σαμαράς να πάρει πρωτοβουλίες εκτόνωσης το αμέσως προσεχές διάστημα, με πρώτη κίνηση τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, όπου -όπως αναφέρουν συνεργάτες του- θα δώσει χρόνο να μιλήσουν οι βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου ανησυχεί και για την τροπή που δείχνουν να παίρνουν τα πράγματα στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ. Η έντονη κόντρα Βενιζέλου-Χρυσοχοΐδη το περασμένο Σάββατο, η πάγια αντιπαράθεση μεταξύ «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών», οι αναφορές του προέδρου του Κινήματος για… καλικάντζαρους έχουν ανάψει πάλι το φιτίλι του διχασμού στο συγκυβερνών κόμμα. Οι αντιδράσεις βουλευτών για επίμαχα νομοσχέδια είναι ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος -όπως έδειξε και στη χθεσινή συγκέντρωση για την προετοιμασία του Συνεδρίου- ανησυχεί για την τελική τους στάση στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Άλλωστε, στην κλειστή σύσκεψη του Σαββάτου -εκεί που έγινε το επεισόδιο με τον Χρυσοχοΐδη- είχε πει πως «δεν θέλουμε εκλογές αλλά δεν είμαστε και αφελείς, πρέπει να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που πάμε σε κάλπες».

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν προτίθεται -όπως λένε συνεργάτες του- να συγκαλέσει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει κάνει το τελευταίο διάστημα τρεις συναντήσεις με κομματικά στελέχη και βουλευτές, άρα «δεν έχει λόγο» για κάτι αντίστοιχο με τον Σαμαρά. Το μόνο που θα πράξει είναι μια συνάντηση με στελέχη της «Ελιάς» εν όψει του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το οποίο προετοιμάζεται με αργούς ρυθμούς. Κομματικά στελέχη το προσδιορίζουν γύρω στον Νοέμβριο με Δεκέμβριο.

Σε ένα τέτοιο κλίμα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται σήμερα λίγο πριν από τις 14.00 στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν και την κατάσταση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης