Του Δημήτρη Μπελδέκου

Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέπληξε πολλούς με την απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος δύο νέα πρόσωπα.

Ο Kωνσταντίνος Κυρανάκης απόφοιτος της νομικής Αθηνών και με μεταπτυχιακό πάνω στη στρατηγική επικοινωνία, έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 2013 εξελέγη πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ που απαριθμεί πάνω από 1 εκ. μέλη πανευρωπαϊκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνεχίζεται η κατάσταση του σήμερα όπου τα νέα παιδιά παίρνουν χαρτζιλίκι από τους γονείς και τους παππούδες τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές για να δίνουν χαρτζιλίκι τα παιδιά σε αυτούς» ανέφερε όταν ρωτήθηκε για το ποιός είναι ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ πρόσθεσε ότι όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος στη Δ.Ε.Θ. για φορολογικές ελαφρύνσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της εμπιστοσύνης που θα δείξουν οι ξένοι σε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Όσον αφορά το μείζον θέμα των των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε πως «ο διαγωνισμός έχει ακυρωθεί στη πράξη», ενώ πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της αξιοποίησης του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Κυρανάκη:

1. Στη Δ.Ε.Θ. είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται για σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων, μείωση φόρου μερισμάτων κ.α. Ποια θα είναι τα επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθήσετε να πείσετε τους θεσμούς για αυτή τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών; Σας αγχώνει ο όγκος των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξαγγείλατε με δεδομένο ότι έχετε δεσμευθεί για αυτές ;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε σημαντικές φοροελαφρύνσεις, παρουσιάζοντας όμως παράλληλα τα αναγκαία ισοδύναμα, όπως το πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς του δημοσίου τομέα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε λοιπόν μια ομιλία παροχολογίας όπως συνηθίζεται στη ΔΕΘ, αλλά ανάλυσε πώς θα γίνει το νοικοκύρεμα του κράτους από τη μία και η στρατηγική ανάπτυξης από την άλλη. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνεχίζεται η κατάσταση του σήμερα, όπου τα νέα παιδιά παίρνουν χαρτζιλίκι από τους γονείς και τους παππούδες τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές για να δίνουν τα παιδιά σε αυτούς. Όσο για το άγχος που με ρωτάτε, το παρελθόν έχει αποδείξει ότι αν κάνεις γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, ανακτάς βαθμούς αξιοπιστίας που σου επιτρέπουν να διαπραγματεύεσαι καλύτερα με την τρόικα. Πράγματι, σήμερα η τρόικα, δεν το συζητάει. Γιατί; Επειδή δεν μας έχει εμπιστοσύνη. Όταν όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάει στη διαπραγμάτευση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, έχοντας ψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν όλα αυτά τα χρόνια, τότε πιστεύω ότι δεν θα μπορούν να μας πουν «όχι».

2. Είδαμε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετεί το θέμα της ασφάλειας πολύ ψηλά στην ατζέντα. Θεωρείτε ότι η χώρα έχει ζητήματα ασφάλειας;

Ναι. Το δείχνει και η καθημερινότητα, το αποτυπώνει όμως εύλογα και η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της χώρας εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Η κατάσταση ανομίας όμως ταλαιπωρεί εξίσου τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.

3. Εξηγείστε μας τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα καταργήσετε τον Νόμο Παππά. Θα επαναπροκηρύξετε εξαρχής τον διαγωνισμό ή απλά θα δώσετε επιπλέον άδειες; Και αν ναι πόσες;

Πιστεύω πως ο διαγωνισμός έχει στην πράξη ακυρωθεί. Πέραν της αποφάσης του ΣτΕ, που θα δούμε ποια θα είναι, η δική μας άποψη είναι ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Συνολικά η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι προβληματική, όπως και η μηχανική του ελέγχου πόθεν έσχες. Είναι φανερό ότι στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά. Όλα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες, αυτό το «τηλεοπτικό χάος» είναι στην πραγματικότητα ένα ντόμινο πλημμελειών που πλήττει συστημικά και όχι σημειακά τη δημοπρασία. Είναι, εν τέλει, το τίμημα του να διαχειρίζεσαι ένα δημόσιο αγαθό, σύμφυτο με τη Δημοκρατία, ως αγοραίο προϊόν και να διατυμπανίζεις ότι έλαβες τεράστια ποσά από την εκχώρησή του. Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών.

4.Θεωρείτε ότι έχετε «κουράσει» προτάσσοντας το αίτημα για πρόωρες εκλογές, με δεδομένο ότι την πολιτική πρωτοβουλία για προκήρυξη τους την έχει μόνο ο πρωθυπουργός;

Κουρασμένοι ψυχικά και εξαντλημένοι οικονομικά είναι οι πολίτες αυτής της χώρας από την εξοντωτική υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Υπάρχει περίπτωση στα πλαίσια ευρύτερων συναινέσεων, να κάνετε κάλεσμα προς διακεκριμένα στελέχη της κεντροαριστεράς εάν αποτύχει το εγχείρημα ανοικοδόμησής της; Επίσης υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι;

Καταρχήν, χαίρομαι που όλοι προεξοφλούν τη πρωτιά της ΝΔ. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή προτίμηση των πολιτών στη ΝΔ αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πολιτικό που μπορεί να διαχειριστεί τη δύσκοληπραγματικότητα. Αυτό δείχνει την ανάγκη όλων για αλλαγή κυβέρνησης. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει «ακόμη και αν είμαστε αυτοδύναμοι θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας».

6.Ακούσαμε πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει «Φτάσαμε στο σημείο υπουργοί να τρολλάρουν την ηγεσία της Ν.Δ. κατηγορώντας ότι δεν υπερασπίζεται την προσπάθεια Καραμανλή ενάντια στους νταβατζήδες». Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή έχουν δοκιμαστεί με αφορμή το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Από την άλλη τους είδαμε πρόσφατα να έχουν και ένα ζεστό τετ-α-τετ. Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής έχουν άριστες σχέσεις. Όλα τα άλλα είναι απλώς κακόβουλα παραπολιτικά σχόλια που δεν αγγίζουν την παράταξη. Η εικόνα όλων των αρχηγών της ΝΔ στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

7.Ποια η άποψή σας για την σχεδιαζόμενη κατάργηση των πανελληνίων, για την επαναφορά του ασύλου και των αιώνιων φοιτητών και τη δαιμονοποίηση της αριστείας;

Η παιδεία είναι το μοναδικό μέσο κοινωνικής κινητικότητας. Οι εξετάσεις σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός τρόπος ειδικά όπως έχει εισχωρήσει ως μονόδρομος στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Αλλά η λύση δεν είναι να προχωρούμε συνέχεια σε εξισώσεις προς τα κάτω.

Εμείς θέλουμε μία Παιδεία, η οποία να είναι επίκεντρο και φυτώριο αριστείας και, να μπορεί να δίνει την ευκαιρία στους καλούς μαθητές πραγματικά να διακριθούν.

8.Επειδή είστε και νέος άνθρωπος, πώς κρίνετε τη τεράστια φυγή των νέων στο εξωτερικό; Ποιο είναι το σχέδιο σας για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων; Πως πιστεύετε ότι θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία στους νέους;

Μαζί με άλλους 7 νέους από το εξωτερικό ξεκινήσαμε τη πρωτοβουλία brain gain με στόχο τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων. Εκεί κάναμε μια μεγάλη έρευνα ανάμεσα σε νέους που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό και το 59,62% μας απάντησε πως έφυγε λόγω ανεργίας. Αρα, ποια ανεργία μειώνεται; Για να επιστρέψουν τα νέα μυαλά – που είναι η μεγαλύτερη διαρροή ελληνικού πλούτου- πρέπει να επιστρέψει πρώτα η χώρα σε μια κανονικότητα, σε μια χώρα που οι επιστήμονες, οι νέοι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν χώρο και προοπτική. Αυτό έχει ως όρο την αλλαγή πολιτικής, την αλλαγή κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης