«Έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θα κλείσει αυτός ο κύκλος, συντομότερα ή αργότερα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Δεν θα κουραστώ, όμως, να λέω ότι όσο συντομότερα γίνουν τόσο καλύτερα για τη χώρα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε με μια σοβαρή και αποφασισμένη Κυβέρνηση, με σχέδιο και σωστή προετοιμασία, η οποία γίνεται – για αυτό είμαστε εδώ, για να ακούσουμε και να εξειδικεύσουμε το σχέδιό μας – να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις σκοτεινές μέρες. Και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, με παραγωγικούς φορείς στην Καβάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συζήτηση με τους φορείς, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν, οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους. «Είμαστε εδώ για να συζητούμε. Όχι κατ’ ανάγκη για να συμφωνούμε σε όλα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα λέγαμε την αλήθεια… Θέλω να ξέρετε ότι από εμένα θα ακούτε την αλήθεια. Και αλήθεια σημαίνει ότι δεσμευόμαστε μόνο για αυτά, τα οποία μπορούμε να κάνουμε. Και εάν κάπου διαφωνούμε, θα το πούμε ανοιχτά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Οι παρατηρήσεις και τα υπομνήματά σας θα συγκεντρωθούν και θα επεξεργαστούν. Και θα πάρετε απαντήσεις για αυτά, τα οποία μπορούμε να σας δώσουμε απαντήσεις».

«Η ανάπτυξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν έρχεται με λόγια, έρχεται με έργα. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αλλά, πρωτίστως, θα έρθει κινητοποιώντας τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τις εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Και πρέπει να σταματήσουμε να τιμωρούμε την επιχειρηματική επιτυχία. Και αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις. Είτε μιλάμε για γεωργούς και κτηνοτρόφους, είτε μιλάμε για φαρμακοποιούς, είτε μιλάμε για μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες. Όσο περισσότερο εργάζεσαι τόσο δυσανάλογα περισσότερο θα επιβαρύνεσαι, με ένα πλαίσιο φορολογίας και εισφορών, το οποίο καθιστά τελικά την επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα έναν, σχεδόν, άσκοπο αγώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ανέφερε: «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των εισφορών οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή». Ταυτόχρονα, τόνισε:
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πλαίσιο και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής της Κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική είναι μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θέτουν δημοσιονομικούς στόχους, αλλά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι επιλογή της εκάστοτε Κυβέρνησης».

Υπογράμμισε ότι παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. «Είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι έχουμε πετύχει καλές απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ. Όσοι κινούνται στην αγορά ή όσοι κινούνται στον πρωτογενή τομέα, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Εξακολουθούν και υπάρχουν πολλές σημαντικές δράσεις – ειδικά δράσεις καινοτομίας που αφορούν τον πρωτογενή τομέα – για τις οποίες δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. Ειδικά, για καινούργια συνεργατικά σχήματα».

Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωθερμίας: «Η γεωθερμία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Είχα την ευκαιρία, χθες, να επισκεφθώ μια καινοτόμο επιχείρηση, η οποία – ανάμεσα στα άλλα – αξιοποιεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωθερμίας για φτηνή ενέργεια. Και συγκεκριμένα, για τη θέρμανση του θερμοκηπίου της, μιας επένδυσης 7.000.000 ευρώ, η οποία δημιούργησε 120 θέσεις απασχόλησης. Αυτού του είδους τις επενδύσεις χρειαζόμαστε στη χώρα. Αλλά, για να μπορέσουμε να τις προσελκύσουμε χρειάζεται, όχι μόνο ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, αλλά και ένα πλαίσιο σωστής χρηματοδότησης από τις τράπεζες … Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε πρακτικά έτοιμη την πρότασή μας για μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, στη λογική της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας».

Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης